Hírek

2017.04.11. 10:37

Mór polgármestere nyilatkozott a Lear tervezett 800 fős létszámleépítéséről

Március 31-én szerzett tudomást Fenyves Péter, Mór polgármestere arról, hogy az amerikai tulajdonú Lear Corporation Hungary Kft. be kívánja fejezni Móron a prémium autóüléshuzatok gyártását.

B. Kiss László

A tervezett  intézkedés több mint 800 munkahely megszűnését jelentené – mondta el megkeresésünkre a feol.hu-nak  a kisváros elöljárója.

A polgármester elmondta továbbá, hogy tudomása szerint a csoportos létszámleépítést legalább hat hónappal korábban be kell jelenteni, és az intézkedésre ősznél előbb semmmiképpen nem kerülhet sor. Fenyves Péter információi szerint az üzem, ahol a BMW-nek, a Mercedesnek és a Porschének készítenek bőrből üléshuzatokat, nincs híján a megrendeléseknek, a kapacitás nyárig teljes egészében le van kötve. A cég a termelést az itteni magas munkaügyi költségek miatt telepítené Moldáviába. A polgármester szerint  a bérköltségek  nem a minimálbér, illetve a garantált bérminum kötelező megemelésével növekedtek meg a versenyképességet hátrányosan befolyásoló módon, a fizetések ugyanis eleve magasabbak voltak. A móri üzemben csaknem 820-an dolgoznak, az alkalmazottak nyolcvan százaléka szakképzett varrónő. A polgármester információ szerint minimális a fluktuáció.

Fenyves Péter a múlt héten járt az üzemben. A dolgozókat természetesen izgatja a jövő, de a polgármester nem tapasztalt pánikot Fotó: Molnár Artúr

Fenyves Péter elmondta azt is, hogy Törő Gábor országgyűlési képviselővel közösen minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy az a  magas szintű munkakultúra,  az a speciálisan képzett munkaerő, amely a Lear móri üzemét jellemzi, a későbbiekben is  helyben maradjon.

A Lear elődje, a Keiper Recaro  1993-ban telepedett le Móron, talán a legelső fecske volt az ottani ipari parkban, ahol azóta már több ezren dolgoznak. Az önkormányzat akkor jelképes áron, négyzetméterenként egy forintért adta a 20 ezer négyzetméteres, azaz két hektáros területet a cégnek. Ez a terület most az akkori vételár 5500-szorosát éri – tudtuk meg Mór polgármesterétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!