Hírek

2015.09.30. 18:11

Móron született tudós esélye a Nobel-díjra - Az 53 éves fizikust, Krausz Ferencet emlegetik

Krausz Ferenc fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a németországi Max Planck Kvantum-optikai Intézet igazgatója komoly eséllyel indul az idei fizikai Nobel-díjért.

FMH-információ

Ezt az a Thomson Reuters nevű elemző intézet állítja, amely minden évben megpróbálja előrejelezni a Nobel-díjasokat. Méghozzá nem is rossz találati aránnyal: az utóbbi tizenhárom évben kiosztott 52 tudományos Nobel-díjból 21-et eltalált.

Internetes hírportálok értesülései szerint a Thomson Reuters idei elemzése alapján a fizikában három tudományterület négy kutatója került a rangsor élére. Krausz Ferenc magyar fizikus a kanadai Paul B. Corkummal együtt az attoszekundumos fizikával kapcsolatban szerepel a listán – írja az Index.

Krausz Ferenc interjút adott lapunknak 2013. februárjában. Fotó: Archív

Az attoszekundumos fizikával jól vizsgálható az elektronok viselkedése, így hozzásegíthet a molekulák szerkezetváltozásainak értelmezéséhez. Az attoszekundumos, vagyis a másodperc milliárdszor milliárdod része alatti történéseket vizsgáló fizika a Thomson Reuters szerint a leginkább „Nobel-érett" tudományterületek egyike. Ennek művelője Krausz Ferenc, az MTA külső tagja, a müncheni Ludwig-Maximilians Universität kutatója, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója. Aki egyébként Móron született, és 2009. óta szülővárosa díszpolgára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!