Hírek

2017.01.16. 19:37

Most még van kacsa

Székesfehérvár - Szombaton a fehérvári élelmiszerpiacon kérdezősködtünk, kapható-e a madárinfluenza miatt hiánycikknek beharangozott kacsa és liba?

Fejér Megyei Hírlap

Már karácsony előtt is szinte hiánycikk volt, világította meg a helyzetet az árusok egyike. Mindazonáltal a standokon, boltokban még van a két baromfiból - igaz, gyakorlatilag kifutó készletként. A forgalmazók attól tartanak, a csirke is sorra kerül.

Minimum 5-6 hónap, mire az új kacsa-liba állomány (a fertőtlenítések után) vágáséretten piacra kerülhetnek Fotó: FMH Archív

Egy hétvégére, a szombati piacnapra korábban vagy húsz kilónyi kacsacombot is kapott az az árus hölgy, aki állítja, az egész kacsa-liba mizéria pusztán politika, a forgalmazó mindenesetre biztosan rosszul jár. A hízott kacsát, libát adta el aznap reggel először, de hájból, aprólékból is sokkal kevesebb, úgy a fele-harmada érkezett a rendelt mennyiségnek. Magyarázatot a „nincs"-en kívül nem nagyon kapott, s attól tart, hamarosan csirkéből is hiány lesz, hiszen a vevők most efelé fordulnak majd. Két és fél kilós egész kacsát még vasárnap is lehetett venni az egyik bevásárlóközpontban, akciósan, ezer forintért kilónként. Mivel a kacsa-liba állományokat a vész miatt megsemmisítették, minimum 5-6 hónap, mire az új nevelések (a fertőtlenítések után) vágáséretten piacra kerülhetnek. Az árakon a helyzet meg is látszik, míg egy kiló libamáj múlt év végén 15 ezer forint/kg áron ment el, most nem ritka a 20-30 ezer forintos ár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!