Hírek

2016.11.14. 17:41

Mostantól teljenek a madáretetők!

Miután eddig nem volt számottevő fagy és természetes eleség is akadt bőven, hivatalosan csak mostantól számítják a madárbarátok az őszi-téli madáretetési szezon kezdetét.

Kocsis Noémi

Jóval több mint egy évszázada indult el Magyarországon a lakosság önkéntes madáretetési mozgalma. Az itthon maradó és Eurázsia északi térségeiből telelni hozzánk érkező énekesmadarak számára nagy könnyebbséget jelent a madárbarátok által működtetett sok tízezernyi etető. Mint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület indokol, az ötvennél is több potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyben egyedülálló élményt is kínál számunkra nemcsak a kertekben és a parkokban, de a belvárosokban, sőt, még a sokadik emelet magasságában is.

A 127. madáretetési szezonra javasolt egyik etetőmegoldás: talajetetés itatóval Fotó: MME/Orbán Zoltán

El kell döntenünk: akarunk-e madarakat etetni, vagy sem? menet közben ugyanis, ha már a kertünkben, udvarunkban kihelyezett etetőhelyet megszokták a madarak, életveszélyes lehet számukra, ha egyszer csak beszüntetjük az etetést, itatást. Igen, az itatást, sőt, a fürdőnek alkalmas laposabb, nagyobb tál langyos vízzel újratöltését – a pancsolásra, a portól, piszoktól, élősködőktől megtisztító vízre ugyanis télen is szükségük van a városi szárnyasoknak. Ha jeges lesz a fürdető, vagy itató, bizony ki kell mennünk és feltörni a jeget, cserélni a vizet.

Az etetési időszak dandárja hazánkban az első fagyok késő őszi beköszöntétől ezek megszűnéséig, többnyire november közepétől március végéig tart. Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. A legismertebb, olcsóbb eleség a napraforgó, amibe érdemes apró szemű magvakat, kölest, muhart stb. keverni. A második az állati zsiradék: a cinkegolyó, a háj, a faggyú és a főzéssel sótlanított szalonna. A harmadik a gallycsonkokra szúrható, földre szórható alma.  Ne etessünk kenyérrel, morzsával, mert ez több napig, hétig is az etetőben marad, és erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást okozhat! – tanácsolja a madárbarát szervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!