Hírek

2016.02.05. 12:00

Vandálok rongálták meg a csóri emlékművet (frissítve)

Csór – Éles tárggyal vágtak bele többször is abba a szovjet emlékműbe, amelyet épp nem rég újított fel az orosz állam. A vandálok azonban nem álltak meg itt...

S. Töttő Rita

Egy nagyobb és négy kisebb obeliszket szúrt ki magának az a vandál banda, amelyik vélhetően vasárnap reggel 8 óra tájban tért be a Csóron található szovjet katonasírokhoz, hogy lerombolja azokat. A sírokat épp decemberben újította fel az orosz állam, ráadásul korábban hasonló vandalizmus is érte az emlékműveket.

– A nagyobb, központi helyen található márvány táblára éles tárggyal többször is lesújtottak, a kisebbeket feldöntögették, melyek közül egy el is tört – számolt be a történtekről Csete Krisztián, Csór polgármestere, aki szerint a környéken abban az időben fiatalokat is láttak szemtanúk.

– A nyomozás jelenleg is zajlik, így addig nem nyúlhatunk a megrongált tárgyakhoz. De amint lehet, rendbe tesszük - tette hozzá a település vezetője. Az ügynek nemzetközi visszhangja is volt, az orosz védelmi minisztérium ugyanis, amint értesült az esetről, követelte: kutassák fel és büntessék meg azokat, akik meggyalázták a sírokat. Vlagyimir Popov, a katonai emlékhelyek gondozásáért felelős vezető arra is emlékezett, hogy tavaly októberben hasonló módon érte támadást a z emlékhelyet – a tettesek felkutatását ezért is tartja nagyon fontosnak.

Csete Krisztián polgármester a feol.hu-nak elárulta: kamerarendszer felszerelését javasolja a képviselő-testületnek, mert túl sok a rongálás a településen.

Frissítés: A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot kerestük az ügyben, ahol annyit közöltek: "A kérdéses ügyben a Székesfehérvári Rendőrkapitányságon, rongálás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult büntetőeljárás ismeretlen személy ellen. További információt a nyomozás érdekeire tekintettel nem kívánunk közölni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!