Hírek

2015.09.02. 12:07

Munkaidő után is mehetünk piacra, mostantól hatig tart nyitva a fehérvári csarnok!

Sokan mondják, hogy a fehérvári piacra csak nyugdíjasok és kismamák járnak, a délelőtti nyitvatartás miatt ugyanis a munkahelyen dolgozók nem tudnak eljutni az eddig általában már kora délután bezáró piacra.

B. Kiss László

Pedig biztos, hogy sokan kijönnének jóféle magyar, friss zöldséget, gyümölcsöt venni. Ezért döntött úgy a piacot üzemeltető Városgondnokság, hogy mostantól minden hétköznap este hatig nyitva lesz a csarnok, s a boltokat is arra kötelezték, hatig tartsanak nyitva. Az őstermelőkre, egyszemélyes árusokra nem vonatkozik az előírás. Bozai István városgondnok azt reméli, az emberekben tudatosul, hogy a piacra munkaidő után is érdemes jönni. Körkérdésünk alapján egyébként igencsak megoszlanak a vélemények a „kísérlettel” kapcsolatban, amely valójában egy tesztidőszak és néhány hónap tapasztalatai alapján döntenek majd arról, maradjon-e az új nyitvatrtási rend. Szombaton most már délután kettőig, vasárnap pedig délig nyitva lesz a zöldség- és élelmiszerpiac.

A fehérvári élelmiszerpiac meghosszabbított nyitvatartásáról az érintetteket – kofákat, boltosokat, őstermelőket és vásárlókat – is megkérdeztünk:

A piac mindig a délelőttről szól, két óra után már csak nagyon kevés vásárló akad – jelentette ki az egyik virágárus, aki szerint korábban már délután négyig sem „tartott ki” a kereskedők nagy része, hanem annál előbb lehúzta a rolót.

A virágos véleményét osztotta egyik vásárlója, a lovasberényi Gyarakiné Szőke Eszter is, aki – mint mondta – ő maga is mindig reggel, vagy a délelőtti órákban látogat el a fehérvári piacra.

A tojást és száraztésztát árusító standon egy fiatal hölgy szolgálja ki a vevőket.

– Felesleges volt hat óráig meghosszabbítani a nyitvatartást. Aki a piacra jár vásárolni, az kettőig jön, új kuncsaftok pedig ettől biztosan nem lesznek – véli.

A piaci péküzlet alkalmazottja a kérdés hallatán – mit szól a meghosszított nyitvatartáshoz – felhívja a főnökét.

– Annak elrendelése, hogy hatig kell nyitvatartaniuk a kereskedőknek a városi piacon, a világ legnagyobb hülyesége – tolmácsolja a főnök telefonban elhangzott válaszát. Maga az alkalmazott úgy vélekedik, hogy az új nyitvatartást jobban kellene propagálni annak érdekében, hogy kettő után a kereskedők ne csak egymással beszélgessenek. Ebben a péküzletben a hosszított nyitvatartartásra tekintettel fölvettek egy új, négyórás alkalmazottat. Ő tartja majd délután kettőtől hatig a „frontot”, és próbálja meg a péksüteményből kiárulni legalább a saját bérét – tudtuk meg.

Révész Lászlóné őstermelő, akire nem vonatkozik a nyitvatartás megnyújtásának kötelezettsége. Ő délnél tovább soha nem marad, hiszen valamikor az árut meg is kell termelnie – mondja kérdésünkre. Egyébként úgy véli: rossz az időzítés, a rohamosan rövidülő nappalok nem kedveznek az esti piacra járásnak.

Tizenkét óra után alig van már vásárló, az emberek a piacon jellemzően az ebédre valót szerzik be – osztotta meg velünk tapasztalatait az egyik piaci húsbolt alkalmazottja, aki szerint ahhoz, hogy hatkor lehúzhassák a redőnyt, már háromnegyed órával előbb el kell kezdeni a húsok elcsomagolását, a hűtőpultok kiürítését, a pénztárzárást.

A következő, akit megszólítottunk egy idős hölgyvásárló volt, aki sajnálatát fejezte ki a kereskedők irányába, amiért hatig kell ezentúl maradniuk.

– Egyáltalán nem örülünk az intézkedésnek – fogalmazott Fodor-Papp Júlianna, az egyik zöldséges standon. A nyitvatartás megnyújtására évekkel ezelőtt már két esetben is történt próbálkozás, de nem váltotta be a hozzája fűzött reményeket – mondta el.

– Reggel öttől itt vagyunk. Hetente háromszor este tízkor indulunk áruért a nagybani piacra. Kedden három és hat óra között három vásárlónk volt, mindössze 1500 forintot hagytak itt. Ekkora forgalom mellett nem lehet délutánra alkalmazottat felvenni. Így aztán lesz olyan nap, amikor húsz órát kell talpon lenni – mesélte a zöldséges.

Végezetül egy idősödő férfi vásárlót állítottunk meg.

– Nagyon jó, hogy tovább tart nyitva a piac. A baj csak az, hogy őstermelők délben úgyis hazamennek – fogalmazott az úr.

A puding próbája az evés, mondhatnánk, így hát tényleg érdemes lesz kivárni, mi történik a következő hetekben, tényleg lesznek-e vásárlók este. Az intézkedés egyébként tesztjellegű, néhány hónap múlva újra értékeli a tapasztalatokat a Városgondnokság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!