Hírek

2015.11.28. 20:33

Munkája: megismerni az ismeretlent

SÁRBOGÁRD - A kutatómérnök a NASA-nál a földi irányítással és egyebek között a Marsjárművek kommunikációjával foglalkozik. Munkája summásan: a világűrben az élet nyomainak kutatása.

V. Varga József

Van-e élet a Földön kívül?

Eva Bokor, az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal kutatómérnöke sokakhoz hasonlóan ezt kutatja.

Mint Jodie Foster a Kapcsolat című filmben – jegyzem meg beszélgetésünk elején, és egyúttal felemlítem, megjelenésében is hasonlít az ismert színésznőre. Eva kedvesen mosolyog: valóban, már többen mondták neki. Jólesik, kicsit legyezgetheti a hiúságát. Sárbogárdtól a NASA-ig címmel a bogárdi kötődésű Bokor Éva (lánykori nevén Schág Éva) tartott nemrégiben filmvetítéssel megspékelt előadást a Madarász József Városi Könyvtárban (és előtte a Petőfi Sándor Gimnáziumban). Dalaival közreműködött férje, Bokor Gyula, az egykori legendás debreceni Color együttes énekes-billentyűs vezetője.

A sárbogárdi kötődésű kutatómérnök, Bokor Éva az első „csillaglátó” távcsövet édesapjától kapta Fotó: V. Varga József

Amint megtudtuk, az egyik legszebb magyar szerelmes dalt, a Féltelek címűt feleségének írta. Schág Dániel a gimnázium harmadik igazgatójaként 1959-től 1966-ig élt Sárbogárdon családjával. Éva 12 éves koráig az intézmény falai között töltötte mindennapjait, a tanárok és a diákok kedvességével körülvéve. Az első „csillaglátó” távcsövet édesapjától kapta. Aztán a kazincbarcikai évek alatt csillagászszakkörbe járt, és természetesen a Galaktika sci-fi magazint olvasgatta lefekvés előtt. A debreceni egyetemen 1977- ben szerzett matematika–fizika szakon diplomát. Férjével 1984-ben disszidáltak, először Münchenbe, majd Los Angelesbe kerültek, ahol Éva egy  gyermekkórház konyháján mosogatott. Később pizzafutárként jutott el a NASA kaliforniai kutatólaborjának kapujáig, és akkor határozta el, neki „belülre” kell kerülnie. Megpályázott egy kezdő mérnöki állást 1987-ben, s azóta, immár 28 éve az Amerikai Űrkutatási Laboratóriumban dolgozik. Azok között kezdett, akik a Mars-rovereket (Opportunity, Spirit) tervezték, építették, majd ahhoz a részleghez került, ahol a kapcsolatot irányítják a Földet elhagyó szondákkal, roverekkel. Amint valamiben jártasságot szerez, váltani kell, új dolgokkal kell előállni.

Bokor Éva színes egyéniség, jó humorú előadó. Megismerni az ismeretlent! – így foglalta össze munkája lényegét.

Élvezetes előadása a NASA- ról, a Mars-járművek kommunikációjáról, és summásan a világűrben az élet nyomainak kutatásáról szólt. Az ötvenéves Mars-program célja, hogy 2035-ben embert küldjenek a vörös bolygóra – emelte ki. A kutató a diákok figyelmét a tanulás fontosságára hívta fel, s mosolyogva jegyezte meg: ha valaki a Marsra való utazásra akar jelentkezni, először keresse meg őt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!