Hírek

2013.10.27. 15:45

Gárdonyi kitüntetettek - munkásságuk példamutató

Gárdony - Az október 23. alkalmából tartott ünnepi testületi ülésen adott át kitüntetéseket Tóth István polgármester.

Kovalcsik Katalin

Egy város élhetősége azon is múlik, hogy polgárai, lakói mi mindent tesznek a hétköznapok, az ünnepek tartalmáért. Gárdonyban a civil szervezetek, a magánemberek és a különböző közösségek tagjai hol közösen, máskor egyénileg dolgoznak a város fejlődéséért, a benne élők életminőségének folyamatos javulásáért. A tenni akarók rendszerint nem kérnek és nem várnak kitüntetést szívből végzett tevékenységükért, de az elismerés mindenki számára fontos, a tudat, hogy értékelik az elvégzett munkát, jóleső. Az október 23. alkalmából rendezett testületi ülésen több gárdonyi, agárdi és dinnyési lakónak mondott köszönetet a város.


A dalkört Lendvai Judit vezeti (jobb szélen), tagja Balom Mihályné, Barta Gyula, Bognár Istvánné, Balázsné Laczkó Ildikó, Galambos Sándorné, Gulyás Jenőné, Győri Ferencné, Heim Pálné, Horváth Istvánné, Jávorfi-Bognár Ágnes, Kiss Irén, Kiss Pálné, Kóti Erzsébet, Kovács Istvánné, Pup Sándorné, Sándor Béláné és Sipos Imréné (Fotók: Koppán Viktor)

Az Iglice Népdalkör tagjait majd minden városi rendezvényen láthatják, hallhatják is a helyiek, a vendégek. A 2005. őszén kilenc taggal alakult kört Kiss Pálné vezette, amikor Enyingen olyan sikert arattak az akkor még dinnyési Vadvirág Nyugdíjasklub által előadott népdalcsokorral, hogy ezután életre hívták az Iglicét. A létszám bővült, ma már tizennyolcan próbálnak, szerepelnek, lépnek fel vendégként nyugdíjas klubokban, városi rendezvényeken, minősítőkön. Repertoárjuk egyre gazdagabb, a megyei tájegységek dalain kívül palóc, egri, székelyföldi és hortobágyi népdalcsokrokat is előadnak.

A népdalok előadói nem csupán énektudásukkal színesítik a városi programokat, hanem főznek lekvárt, ha kell, hogy bemutassák, miként készül egy dinnyési háziasszony konyhájában az ízes finomság. Természetesen elsősorban dalaikkal képviselik a gárdonyiakat, itthon, de külföldön, a testvérvárosi találkozókon is. A népdalkör hölgyei először 2010-ben kapták meg a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége arany fokozata mellé az Aranypáva díjat. Az idén májusban Dinnyésen tartották meg 17. Térségi és Országos Népzenei Minősítőt, ahol a házigazdák ismét átvehették az Aranypáva díjat. Az idei évben még korona is került az Iglice Népdalkör hölgyeinek fejére, ha képletesen is. Az együttes május 25-e óta az Aranypáva Nagydíj büszke tulajdonosa, valamint átvehették a Gárdony Városért kitüntető címet.

Tamási Pál István

A cím másik birtokosa az ünnepi megemlékezés óta Tamás Pál István, aki szerteágazó, sokoldalú, közösségért végzett munkája elismeréseként vehette át a címet Tóth István polgármestertől. A kitüntetett volt a város rendőrkapitánya, majd labdarúgó edző, dolgozik a horgászegyesület ellenőrző bizottságának elnökeként, a nyugdíjasokat ellátja jogi tanácsokkal.

Bese Mihály

Bese Mihály és Kovács András a művelődésügyért végzett munkájukért részesültek elismerésben. A Gárdonyi Géza termelőszövetkezetben Bese Mihály megszervezte a női kispályás labdarúgó csapatot, később az agárdi öregfiúkat is összetoborozta. A sport mellett a városi szüreti mulatság fő szervezője volt, a Tóparti Napok szervezéséért is sokat tett, ahogy a közösségformálást mindig fontos feladatának tekintette.

Kovács András

Kovács András nevéhez szintén inkább a sport, a labdarúgói, edzői feladatok ellátása kötődik. Irányította a dinnyési ifik játékát, edzette a felnőtt csapatot. Sok feladatot vállalt a sportklubban, 2007-től a vezetését is elvállalta. Sportvezetőként a dinnyési településrész életének egyik meghatározó személyisége lett, akinek munkája, közéleti tevékenysége példaként állhat minden ki előtt. Ahogy köszöntő beszédében Tóth István is elmondta, a kitüntetettek élete, munkássága példa lehet minden közösségért tenni akaró számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!