Hírek

2016.08.02. 20:07

Mura utca pro és kontra - Csendes kilakoltatás

Székesfehérvár – Kilakoltattak délután egy öttagú roma családot a Mura utcai szociális bérlakások egyikéből. A család nem volt ott, a végrehajtó, a rendőrök, a szomszédok –és a média – igen.

Zsigó Ferenc

Mint azt a múlt héten több írásunkban is tudattuk, kilakoltatások voltak, vannak és lesznek is még ebben a hónapban, az önkormányzat lakásrendeletének értelmében. (Itt tegyük hozzá, hogy a lakásrendeletet pártállás nélkül minden kormánypárti és ellenzéki képviselő megszavazta, azaz konszenzussal fogadta el a testület.)

A hölgyek Szűcs Attila végrehajtó (b) munkatársai, az önkormányzat képviselőjével készítik a leltárt az ingóságokról Fotó: Koppán Viktor

A kilakoltatásról délelőtt értesültünk, amikor a civil kezdeményezésre 2009-ben létrejött A Város Mindenkié (AVM) blogoldalon megjelent egy fényképes írás a várható történésekről. A képen a kilakoltatásra váró család nő tagja, egy 15 éves forma lány és két kisgyerek látható. (Mint később megtudtuk, a családfő és felesége nagylányukon kívül két unokájukat nevelik, mert a kicsik apja börtönben van, anyjuk ismeretlen helyre távozott.) A blogoldal teljes terjedelmében közli a három gyereket nevelő nő, Margit levelét, és kérik a polgármestert a kilakoltatás elhalasztására.

Miután az AVM honlapján megjelentekről több forrásból is értesültünk, és a kilakoltatásokkal kapcsolatos fejleményekről – köztük Horváth Aladár roma politikus, jogvédő aktivista fehérvári látogatásairól is – tudósítottunk, elmentünk délután a Mura utcába, de előtte felhívtuk a családfőt, L. Gyulát. A férfi elmondta, nem lesznek jelen, mert attól tartanak, hogy „a gyámügyesek elveszik a gyerekeket”.

A szomszédok csendesen szemlélték, amint Szűcs Attila önálló bírósági végrehajtó és kollégái a Székesfehérvári Járásbíróság végzésének megfelelően végzik a dolgukat.

– Leltárba vesszük az ingóságokat, fényképeket készítünk, majd zárat cserélünk,  lezárjuk a lakást, ahol egy hónapig itt hagyjuk a holmikat – tájékoztatott a végrehajtó.

Miután az AVM honlapján megszólíttatott a polgármester, Cser-Palkovics András a város honlapján reagált. Közölte többek között, hogy a kilakoltatási eljárás jogszerű, a család többszöri felszólítás ellenére sem tartotta be a házirendet és az emberi együttélés normáit. Közli továbbá, hogy mindent megtesznek „a gyermekek megfelelő környezetbe való kerüléséért”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!