Hírek

2014.09.01. 11:03

Mustgáz – veszélyes is lehet a szüreti időszak

Ősszel kezdetét veszi a szüret időszaka, ilyenkor jellemző veszélyforrás a mustgáz.

Évente mintegy ötven alkalommal riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóit mustgáz miatt, gyakran halálos kimenetelű balesethez is vezethet a figyelmetlenség. A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid gáz, amely színtelen, szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb. Ebből adódóan zárt helyiségekben, a levegőt kiszorítva, a föld közelében terül el. Nagyobb koncentráció belégzése oxigénhiányos állapotot okozhat, ami kihat a központi idegrendszer működésére. Ennek jelei szédülés, hányinger, álmosság, mentális zavar és eszméletvesztés. Nagyon fontos ilyenkor a borospince tulajdonosok, üzemeltetők odafigyelése, mivel a szén-dioxid a borkészítés folyamata során, erjedés közben szabadul fel olyan mennyiségben, amely veszélyeztetheti az egészséget, az életet.

Magyarországon évente mintegy ötven alkalommal riasztják mustgázzal összefüggő esetekhez a tűzoltókat. A riasztások jelentős részében már nem lehet segíteni, mert nagyon gyorsan bekövetkezik az eszméletvesztés és a fulladásos halál. A balesetek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetőek. Fontos a pincék megfelelő szellőztetéséről gondoskodni, a hordókat lehetőség szerint nagy térben kell elhelyezni, és nagyban növeli a biztonságot a szén-dioxid-érzékelő használata is.

A megelőzés érdekében lehetőség szerint ne menjünk egyedül a pincébe, mindig legyen velünk valaki, aki szükség esetén segítséget tud hívni. A pincébe derékmagasságban magunk előtt tartott égő gyertyával indokolt csak lemenni. Amennyiben a gyertya lángja kialszik, az egyértelmű jele annak, hogy nincs elegendő oxigén a helyiségben, ilyenkor azonnal el kell hagyni a pincét, mivel az ott tartózkodás életveszélyes. Tragikus példája a mustgáz mérgezésnek egy tavaly október 13-án történt eset. Egy férfi rosszul lett Kislángon, a Kossuth utca egyik családi házának borospincéjében. A bajba jutott emberen még a tűzoltók kiérkezése előtt az egyik hozzátartozója próbált segíteni, azonban a gyors reagálás ellenére a mentőszolgálat munkatársai már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Mustgáz miatt bekövetkezett balesetnél kizárólag légzőkészüléket viselő ember segíthet, e nélkül a segítő is könnyen áldozattá válhat. Veszély esetén hívja a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!