Hírek

2016.07.29. 19:15

Nagy nyári ellenőrzések - A megyében javuló tendenciát mutatnak az eredmények

Fejér megye - Kiemelten ellenőrzi a hatóság a kereskedelmi és vendéglátó helyiségeket: a büféket, falatozókat, cukrászdákat és éttermeket. A fogyasztók panaszait, bejelentéseit is megvizsgálják, de szúrópróbaszerűen bárhol felbukkanhatnak az ellenőrök.

Buthy Lilla

Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földművelésügyi főosztály vezetője, megyei főállatorvos elmondta: a nyári időszakban kiemelten ellenőrzik az ifjúsági és gyermektáborokat, a Velencei-tó környékét, az idegenforgalmilag frekventált helyeket, strandokat, a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeket és a fesztiválok vendéglátó helyiségeit.

- A tervezett, éves nagy ellenőrzéseink mellett három olyan kiemelt időszak van, amikor külön odafigyelünk bizonyos célterületekre és termékekre: ilyen a nyári szezonális ellenőrzés-sorozat is, mely július elsejével kezdődött el és augusztus 31-éig tart - mondta a főosztályvezető, majd hozzátette: - Ilyen nagy tömegeket megmozgató fesztivál volt az EFOTT is, de az O.Z.O.R.A. fesztiválon, a fehérvári Királyi napokon és a Fezenen is ott leszünk.

Az éves terven felül, nyáron nagyjából hetven plusz ellenőrzést végeztek eddig a hatóság munkatársai.

A prevencióra és az utóellenőrzésre is nagy figyelmet fordítanak. Mint mondta, az EFOTT-on már a beköltözés napján szórólapokkal hívták fel a vendéglátósok figyelmét, mire kell odafigyelniük, és a nagy vihar után is megnézték, van-e például áramszolgáltatás az egységekben.

Újdonság, hogy a kézműves vásárokon is megjelennek az ellenőrök, ami azt jelenti, hogy az ott gyártott és forgalmazott élelmiszerrel érintkező kerámiákat vizsgálják, hogy nem veszélyeztetik-e a fogyasztó biztonságát, egészségét, nincs-e például festék kioldódásra lehetőség.

A fagylalt előállítókra és forgalmazókra, és a manapság nagyon népszerű street food vendéglátóhelyekre, azaz utcai ételárusokra és a büfékocsikra is nagy figyelmet fordítanak. Ezeken a területeken kiemelt termékellenőrzés folyik: a többi között a külföldi eredetű alacsony árkategóriás UHT-tejekből és a pácolt, előkészített grillhúsokból, sült halételekből, sütőolajból vesznek mintát a szakemberek. De nem csak az állati eredetű élelmiszerek kerülnek ilyenkor górcső alá, vizsgálják a népszerű görögdinnye és déli gyümölcsök, citrusok minőségét is, utóbbinál a különféle növényvédő szerek meglétét keresik.

Ami a fagylaltokat illeti, a levett minták egyelőre megfelelő minőséget mutattak. Egy olyan minta volt csak, melyből káros mikrobákat mutatott ki a labor: azonnali hatállyal kivonták a forgalomból a terméket, és szigorú fertőtlenítést rendeltek el, és felülvizsgálták a higiéniai szabályok - például a kézmosás - betartását.

Fejérben javuló tendenciát mutatnak az adatok, mondja Sziebert Gergely Fotó: Archív

- Az éves terven felül, a nyári időszakban, eddig nagyjából 60-70 ellenőrzést végeztünk a fogyasztók érdekében - mondta Sziebert Gergely.

Ahogy fogalmazott, a higiéniai szemle során az ellenőrök a többi között üzemelés közben nézik meg, hogyan folyik a kiszolgálás, az étel előállítása, megnézik az alapanyagokat, azok származási helyét, és nézik a dolgozók higiéniáját is, a munkaruha megfelelőségét, és az egészségügyi kiskönyveket is.

- Ha olyan körülményeket tapasztalunk, amely a kiszolgálást lehetetlenné teszi, akkor felfüggesztjük az üzemelését az adott vendéglátóhelynek, és takarítást, fertőtlenítést rendelünk el. Minden esetben tartunk utóellenőrzést is - sorolja, milyen azonnali intézkedéseket hozhat a hatóság, ha visszásságokat, problémákat tapasztalnak. - Ha olyan termékkel találkozunk, ami nem felel meg az élelmiszerbiztonsági kritériumnak, kivonjuk a forgalomból.

A legenyhébb szankció a figyelmeztetés, de pénzbüntetést is kaphatnak a vendéglátóhelyek, melyek nem felelnek meg az előírásoknak.

- Fejér megyében a néhány évvel ezelőttihez képest javuló tendenciát mutat a kép - összegzett a főosztályvezető.

Arról is kérdeztük a főosztályvezetőt, létezik-e feketelista , amit mi, fogyasztók is szabadon elérhetünk azokról a vendéglátóhelyekről, melyek visszaesőnek számítanak már a szabályszegésben. A lezárt ügyekről tájékoztatást adnak a kormany.hu weboldalán, ugyanitt találunk listát a nem megfelelő élelmiszer-előállító helyekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!