Hírek

2017.02.26. 14:24

Nagylábú, bajszos menyecskék a farsangi karneválon

Vál – Magyar és európai hagyományt ötvözve tartottak jó kis helyi mulatságot a tűzoltóság udvarán. Disznót vágtak, tort ültek, fánkot sütöttek, jelmezt öltöttek. A bajszos menyecskénél nincs is szebb látvány!

Zsohár Melinda

Farsang farka a húshagyó kedd előtti hétvége a katolikus néphagyományban, amely persze jócskán teli van pogányos vidám tobzódással. Válban a Marton házaspár és az általuk alapított Válvölgye Gasztronómiai, Kulturális és Turisztikai Egyesület hívta életre új hagyományteremtő szándékkal a karneVÁL-t, amelyet idén az önkormányzat és a helyi tűzoltóság támogatásával tartottak meg, immáron negyedik éve. Követték az országszerte népszerű közös disznótor belefoglalását a télbúcsúztató közösségi eseménybe, s nem maradhatott el a farsangi fánk sem.

Bechtold Tamás polgármester és a polgármesteri hivatal dolgozói tevőlegesen is részt vettek a falun még nem felejtett (és a városokon is egyre nagyobb közönséget vonzó) eseményekben. Válban az édesanyák, nagymamák ha pénzkereső munkájukban hivatali, értelmiségi, iskolázott nők is, anyáikhoz hasonlóan kiválóan sütnek-főznek, gyúrnak, dagasztanak, sokuk a sertésfeldolgozásban is jeleskednek. Marton József séf és felesége, Julianna, a kedves fekete macskának maszkírozott Tóth Adrienn, valamint Váradi Roland, Kiss László tűzoltók és „kitanult” böllérek Baranyai Ádám barátjuk társaságában az egész 150 kilós sertést feldolgozták. Hurka, kolbász és orjaleves készült a derék jószágból, a sonkának valót és a karajt is mind bedarálták a töltelékbe, el is fogyott az utolsó falatig minden estére.

Kamocsai Zoltán lipicai lovait fogta hintajába, Kajászóról jöttek át a szomszéd községbe farsangolni, karneválozni. A bakon ő ül, a többiek a Válinka Néptáncsoport "fordított" öltözetben. Molnár Szilárd mellette, rózsaszín hajszalaggal a fonatában, öntudatos pillantással Fotó: Bencsik Szabolcs

A ragyogó napsütés a tél végét jelezte, a sátorban a még „csipkelődő” hideg elől vonultak be a fellépők és a közönség, s az ötletes jelmezesek. Gyerekek szerepeltek, népi muzsikás ifjak zenéltek, keveredett a magyaros farsang a nyugaton dívó karneváli elemekkel. Kajászóról hintóval érkezett Kamocsai Zoltán, kényes-fényes lipicai lovainak - Fanni és Csinos - patkókopogása mesebeli varázslatként hatott a kisgyerekekre.

A Válinka néptánccsoport igazi farsangi különlegességgel rukkolt elő: a férfiak nőnek öltöztek, a nők férfinak. Kétségtelen, a szakállas, bajuszos, 45-ös lábú, széles járású „menyecskék” bő szoknyában, fejkendőben, berliner kendővel a vállukon pompás látványt nyújtottak! A humor kiapadhatatlan forrása minden kultúrában és mulatságban, ha az igazi férfi nőnek maszkírozza magát! A „lányok” ugyancsak kapkodtak maguk körül, amikor a tréfás februári szél be-befújt a bőszoknya alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!