Hírek

2016.12.01. 16:03

Nagymotoron közlekedni extrém sport? - Nem szívesen biztosítják őket

Döbbenetesnek tűnik, de a nagymotorosok csak újabban tudják biztosíttatni magukat – miközben őket érő balesetekről szezonban szinte napi szinten hallani-olvasni.

Kocsis Noémi

– Az életben nem jutott volna eszembe ezzel foglalkozni, ha nem látom, mennyi idevágó ügy van és mennyi ember, akin jó lenne segíteni valahogy – mondja a fehérvári Csapó Zoltán Zsolt, a hamarosan megalakuló Motoros Érdek-képviseleti Egyesület kezdeményezője, a nagymotorral közlekedők biztosítási termékének ötletgazdája. A foglalkozása szerint egyébként is biztosítási alkusz Zoltán azt tapasztalta, hogy egyetlen biztosítótársaság sincs, amely ne extrém sportként kezelné a 125/250 köbcentis motoron közlekedést, ám eközben rendkívül sok motoros baleset történik, amelyek után a szerencsétlenül járt motorosok nem tudják érvényesíteni sem jogi, sem kártérítési igényeiket.

Csapó Zoltán Zsolt
Fotó: a szerző

Zsolt maga is motorozik, több motorja között egy Choppert és egy Harleyt is megül, ráadásul néhány hónapja maga is megtapasztalta, milyen ha a géppel elüti egy autós, majd hogyan és mikorra lesz egy ilyen ügyből végül a felek számára megnyugtató megoldás. Őt Hajdúszoboszlón ütötte el egy autós, mikor éppen a motoros balesetekben elhunytak árváihoz igyekezett. Az ügy perre került, az első tárgyalás decemberben lesz. De másoknak ez évekbe is telhet. A honi motorostársadalom egyik ismert figurájának sorsát még országos tévécsatorna is bemutatta: a motorja nyergében balesetet szenvedett férfi az eljárás, majd a per során szinte mindenét elvesztette, végül az utcán, autójában lakott. Hogy igény van arra, hogy a motorosokat is képviselje valaki jogi, biztosítási és kártérítési szinten is, nem kétséges. (Egyes részterületeket képviselő cégek és alapítványok persze korábban is léteztek, a legtöbbször pedig ügyvédeket bíztak meg ezzel a motorosok– de komplex érdekképviseletet korábban senki sem vállalt.) A részterületek szakemberei (plusz technikai szakértőket, műszaki igazságügyi szakértő) tapasztalatait egybegyűjtve 2015 tavaszára végül létrejött egy, a motorostársadalomra szabott biztosítási termék, amelyhez partner volt az egyik vezető biztosítótársaság is. Az indulás óta 50 ügyben jártak el, több még folyamatban van, nagy részük a bíróságon. Ma már profi biztosítási szakjogász csapat segíti a munkát. Ennek köszönhető, hogy a már említett esetben a három éve húzódó eljárást sikerült fél év alatt lezárni.

E hétvégén, szombaton a fehérváriak is örülhetnek a december eleji szokásos, látványos Mikulás motorosfelvonulásnak. Csapó Zoltán Zsolt is köztük lesz
Archív fotó: Koppán Viktor

– A célom az, hogy komolyan vegyék a motorosokat. Másrészt a közlekedés minden szereplőjének tisztelnie kellene egymást! - mondja Zoltán. - Aki  egy másfél centis gumicsíkra bízza az életét, igenis, törődjön a saját  bebiztosításával is – ez havi pár ezer forintos költség. De baleset esetén nagyon jó, ha van egy háttér, ahova fordulhatunk, amely megvéd bennünket jogilag a biztosítóktól és kicsit a saját összedőlt életünkkel szemben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!