Hírek

2014.09.29. 18:50

Nehéz az iskolatáska - Naponta hét kilót cipel a gyerek

Székesfehérvár - 2013-ban eljárást és vizsgálatot indított az Alapvető Jogok Biztosa az általános iskolások egészséghez való joga ügyében, a naponta cipelt iskolatáskák súlyát is vizsgálva.

Kocsis Noémi

Hazamentünk és lemértük egy átlagos hétfői iskolatáska súlyát. A hatodikasénál valamivel 5 kiló fölé billent a mérleg, az ötödikes táskájának mérésénél szilárdan hét kilónál állt - ő egyébként  egy szűk kétkilós úszóholmis oldaltáskát is magával vitt. Délután hazafelé gyalogoltunk, a kicsiét már én vittem, fáradt volt és nem igazán jó kedvű...

Szabó Máté ombudsman még tavaly kezdett vizsgálódni a gyermekek egészséghez fűződő jogaival kapcsolatosan, azt is megnézve, hány kilót cipelnek naponta az iskolások.

Andrásnak sokszor segíteni kell, hogy hátára vegye a teli táskát. Bátyja, Artúr ilyenkor kéznél van (Fotó: Molnár Artúr)

Szabó Máté ombudsman a minden megyét érintő vizsgálatról készült, terjedelmes dokumentációban megállapítja, hogy a lemért iskolatáskák átlagos súlya másodikos tanulóknál 4,5 -5,1 kg között (átlagos testsúlyuk 16-18 százaléka körül) mozgott, 3. osztályos tanulóknál átlagosan 4,9 kg-os (16 százalék) volt, a 4. osztályosoknál 5,6 kg (15-16 százalék), míg a az 5. osztályos tanulók táskája átlagosan az egyik napon 6,2 kg (átlagos testsúlyuk 14-16 százaléka körül) volt. Ám ugyanezen osztálynak a táskái másik napon, amikor az órarendben úszásoktatás is volt, súlyban elérte a 9,7 kg-ot, ami már a gyerekek testsúlyának 22-25 százalékát teszi ki, vagyis saját súlyuk negyedét is kénytelenek voltak cipelni. Az ombudsmani állásfoglalás szerint a monitorban részt vevő iskolák tanulóinak iskolatáskája minden esetben meghaladta a kisiskolások esetén megkövetelt egészségügyi határértéket, illetve 5. osztályban testtömegük 20 százalékát. „Mindez visszásságot okoz a gyermekek védelemhez való jogával összefüggésben” – írja az alapvető jogok biztosa.

„Ha a tankönyvekre otthon is szükség lenne a napi készülés során, még megérteném annak mindennapi iskolába és haza „cipelését”, ám amióta gyermekeim délután 16 óráig az iskolában vannak, s ott készülnek a másnapi órákra, gyakorlatilag funkciótlan a tankönyvek folyamatos szállítása, miközben a gyermekek egészségét egyre fokozódó mértékben veszélyeztetik– írja három gyermek szülőjeként fogalmazott, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatójának címzett levelében a fehérvári Domokos Tamás, aki felteszi a kérdést is, a szakember milyen megoldást javasol, a szülők hogyan segítsenek gyermeküknek e kérdésben? Válasz még nem érkezett, a táskák súlya is maradt. Öt, hat, vagy akár tíz kiló is, hetente ötször.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!