Hírek

2014.11.25. 17:30

Ne fizessen, ha nem muszáj!

Székesfehérvár - Harmincötezer forintot követelt a cég Edit nénitől a szerződéstől való elállásért. Ha tudja kifizeti, de szerencséjére nem tudta és kiderült, bizony nem is kellett volna.

Sebestyén Lilla

Tokai Györgyné története remekül mutatja, hogy a törvényes jelző nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami tisztességes is. Ahogy azt is, hogy sokszor kifizetődő, ha tisztában vagyunk jogainkkal, vagy legalábbis merünk segítséget kérünk.

A székesfehérvári hölgynek a sógornőjét hívták meg egy előadásra, de ő nem ért rá, így került Edit néni egy - tagsági díj fejében kedvezményes szálláslehetőségeket biztosító Kft. előadására.

- Közel százezer forintot kellett fizetni a tagságért. Én kisnyugdíjas vagyok, ráadásul nem is igen szeretek egyedül utazni, és van egy nagyon beteg fiam is, ezért mondtam az ottani kisasszonynak és az igazgatónak, hogy nem akarok élni a lehetőséggel - meséli panaszosunk, aki azt is hozzáteszi: a fia említésére egy másik szerződést toltak elé, amivel - a kedvezményes gyógyüdülés mellett vény nélkül kapható gyógyszereket is vásárolhatott volna olcsóbban.

Edit néni azt állítja, egy óráig győzködték, és csak akkor adta be a derekát, amikor a cég egyik alkalmazottja azt mondta: vissza lehet lépni a szerződéstől, most csak ötezer forintot kell befizetni.

- Már el akartam jönni, azért írtam alá, és őszintén megmondom, el sem olvastam mert rossz a szemem és nem volt nálam a megfelelő szemüveg - magyarázza a néni, aki egy héttel a szerződés aláírása után postai úton elállt a szerződéstől - levelére azonban nem reagáltak, a hölgy pedig lezártnak tekintette az ügyet.

Schneider Istvánné, a megyei fogyasztóvédelem vezetője azt is hangsúlyozta: a szerződéstől való elállásért pénzt kérni abszolút tisztességtelen szerződési feltétel, más szóval nem lehet
Fotó: Molnár Artúr

Akkor Edit néni lánya hívta fel a céget, azért hogy kikérje a szerződés másodpéldányát - amit Györgyné zavart állapotában, attól félve, hogy visszaélnek vele megsemmisített - és hogy újra figyelmeztesse a céget, nem kérnek a szolgáltatásaikból. Erre, az előadás után egy hónappal egy fizetési felszólítás érkezik Tokai Györgynének, harmincöt ezer forintról -, mondván ez az elállás díja. A hölgy ekkor fordult szerkesztőségünkhöz és kerestük meg közösen problémájával a fogyasztóvédelmet.

Több megbeszélés és egyeztetés után - kezünkben a szerződéssel - pedig arra a következtetésre jutottunk, tizennégy napon belül egy ilyen megállapodástól még el lehet állni, másrészt pedig az elállásért díjat kérni abszolút tisztességtelen szerződési feltétel.

Ennek fényében kerestem meg a céget, akikkel Edit néni szerződést kötött. Az első ami szemetszúrt, hogy bár a cég megtalálható az interneten, pontos tevékenységükről nem volt fenn adat.

Aztán telefonon is megpróbáltam utolérni a cég képviselőjét, de először csak a titkárnőig jutottam, aki visszahívást ígért - talán mondanom sem kell, hogy nem kaptam visszahívást - , majd még egy telefon és egy email üzenet után kaptam kérdéseimre választ, amiben a cég képviselője azt állította, ők bizony nem kaptak semmilyen levelet a hölgytől.

Ezek után kerestük fel a postát, akik lekövették a levelet és megállapították, az elállásról szóló iratot már pedig a feladást követő napon átvették. Ezt közölve a cég képviselőjével, ők minden követelésüktől elálltak, azaz Edit néni mondjuk úgy megúszta. Azonban, nem mindenki ilyen szerencsés.

- Ha el is megyünk hasonló előadásokra, termékbemutatókra, ne írjunk alá úgy semmit, hogy nem olvastuk el és értelmeztük a szerződést, beleértve az apró betűs részeket is! Ha pedig hasonló gondjaink támadtak, mint Tokai Györgynének, kérjük meg az ottaniakat, hogy olvassák fel nekünk az elénk tett dokumentumokat - mondta el Schneider Istvánné, a Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatója, aki azt is hozzátette: Amennyiben meggondoljuk magunkat a vásárolt termékkel kapcsolatban, az átvételtől számított tizennégy napon belül a megkötött szerződéstől elállhatunk, azonban az előfordulhat, hogy a már befizetett pénzt a jogszabályok előírásától eltérően - nem kapjuk vissza (ahogy Edit néni sem az ötezer forintját - a szerk.). Ilyen esetekben a békéltető testülethez vagy a bírósághoz fordulhatunk - magyarázta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!