Ne játsszunk a tűzzel! - Az a legjobb, ha még meg sem kíséreljük áthágni az elrendelt tilalmat

2017. július 17., 09:00 szerző: Pekarek János fotós: Zsedrovits Enikő
komment
Elrettentő, szerencsére eddig külföldi példák figyelmeztetnek a tűzgyújtási tilalom fontosságára.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Vannak elrettentő példák a tűzgyújtási tilalom megszegéséről, amikor egész országrészek égtek le, települések semmisültek meg, pótolhatatlan erdők váltak a lángok martalékaivá.

Szerencsére ezek a példák (eddig!) külföldről származnak – gondoljunk csak a néhány hete lezajlott portugáliai drámára.

Azonban nálunk is nagyon gyorsan jóvátehetetlenné válhat akár a legapróbb figyelmetlenség – most már: szabálytalanság is! Szabálytalanság, mivel jelenleg is országos tűzgyújtási tilalom van érvényben.


A Duna-parti Madárlesnél külön is kitették a tűzveszélyre figyelmeztető táblát: tilos tüzet gyújtani!	Fotó: Zsedrovits Enikő

Ami azt (is) jelenti, hogy még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad nyílt lángot használni, tüzet gyújtani, amíg a tilalmat vissza nem vonják!

Ahogyan már lapunkban is figyelmeztettünk rá: a hőség miatt Magyarországon is rendkívül magas az erdőtüzek kockázata, mivel a nagy szárazság miatt az élő aljnövényzet is éghetőre szárad, a szelek miatt pedig a lángok rendkívül gyorsan terjednek, koronatűzzé fejlődhetnek, amiket már szinte lehetetlen megállítani.

A jelenleg érvényben lévő országos tűzgyújtási tilalom miatt tilos a tűzgyűjtás még a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres távolságon belül lévő külterületi ingatlanokon.

A hatóságok kérik a lakosságot, hogy lehetőség szerint a konkrét tilalommal nem érintett belterületi ingatlanokon se rakjanak tüzet, még tábortüzet sem, mert a felszálló izzó zsarátnokot a szél akár több száz méterre is elrepítheti, és ez ugyancsak veszélyes erdőtüzeket okozhat.

Ugyanez a helyzet a grillezéssel is: különösen, ha magára hagyjuk a tüzet, akár csak percekre. Mire visszaérünk egy sörrel a kezünkben, már nem biztos, hogy úrrá tudunk lenni a helyzeten! Tanulságos egy pár évvel ezelőtti adonyi tűzeset, amikor egy terasz vált a tűz martalékává, és sokáig veszélyben forgott a hozzá tartozó lakóház is, pedig nem is raktak tüzet a tulajdonosok. Viszont üres befőttesüvegeket gyűjtöttek a teraszon, és az egyik úgy koncentrálta a nap sugarait, hogy attól lángra lobbant a faszerkezetű építmény, és csak a tűzoltók tudták eloltani!

Hiába jönnek a rövid enyhülést hozó zivatarok: egy-két óra múlva már ismét fennáll a tűzveszély, mivel a nedvesség hamar elpárolog, egy kisebb eső sokszor el sem jut a talaj szintjéig az erdőkben. Az elmúlt évtizedben hőhullámok miatt sok koronatűz keletkezett hazánkban is.

Az első néhány perc a döntő: ha a nem kívánt tüzet nem sikerül nagyon gyorsan, biztonságosan elfojtani, úgy, hogy szikra vagy zsarátnok ne maradjon, akkor már a legjobban képzett és felszerelt tűzoltóság sem képes mindent megvédeni a lángoktól!

A legtöbbször pedig pótolhatatlan értékek vesznek el a tűzben.

Sokszor nem pusztán nagyon sok pénzért helyettesíthető, de szó szerint pótolhatatlan dolgok: mint például egy fénykép, egy könyv, a gyerek ünneplőruhája, a kedvenc karosszék...

És akkor még nem is beszéltünk az emberéletről, ami aztán igazán a pótolhatatlan kategóriájába tartozik!

Pekarek János

2017. július 17., 09:00 szerző: Pekarek János fotós: Zsedrovits Enikő

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...