Hírek

2016.05.25. 19:20

Ne költözzön el az orvosi ügyelet!

Gárdony – Több mint 1600 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a településen azért, hogy az orvosi ügyeletet ne költöztessék el Velencére. Szerdán a délután öt órakor kezdődő közgyűlés előtt adták át az íveket a polgármesternek.

Zsigó Ferenc

Amint azt korábban megírtuk, a gárdonyi testület orvos tagja, a központi orvosi ügyelet szakmai felügyeletét ellátó Kalmár József fordult korábban a polgármesterhez azzal, hogy gyakorlatilag ellehetetlenült a gárdonyi ügyeleti szolgálat megszervezése. Hat orvossal - és gyakran igénybevett külsősökkel - oldották meg eddig az ügyeleti ellátást, viszont a hat orvos egyike nyugdíjasként már nem vállal ügyeletet, egy másik, gyes-ről visszatérő háromgyermekes kolléganőjük nagycsaládos anyaként nem osztható be, egyik kollégájuk pedig Németországba távozott. Az önkormányzat az orvosok kérését akceptálva tűzte napirendre a témát, és május 11-én kilenc szavazattal három tartózkodás mellett elfogadott egy szándéknyilatkozatot, amiben megfogalmazták csatlakozási szándékukat a Velencei Központi Orvosi Ügyeleti Társuláshoz. A társulás jelenleg Velence, Kápolnásnyék, Nadap, Sukoró, Pákozd, Vereb és Pázmánd települések orvosi ügyeleti ellátását biztosítja, s ha jövő hétfőn, 30-án rábólintanak a csatlakozási szándékra, akkor csatlakozik Gárdony, Agárd, Dinnyés és Zichyújfalu. A tókörnyéki orvosi ügyelet Velencére történő összevonása, központosítása nem új gondolat, évekkel ezelőtt is felvetődött már, és orvos-szakmai, valamint szervezési szempontból Almási Ferenc járási tiszti főorvos és Ferencz Péter, a Velencei-Tavi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Közhasznú Nonprofit Kft. orvos-ügyvezetője is támogatja.

A vonatkozó jogszabályok ötvenezer lakosonként írják elő kötelezően az ügyeleti ellátás biztosítását. A velencei társulás (a fenti hét település) jelenleg 17 ezres lélekszámú, s ha befogadják a gárdonyiakat, akkor összesen 28 ezer fő ellátott lesz a körzetben.

A szakmai elemzések a nyári nyaralóforgalmat is figyelembe véve megoldhatónak ítélik az ellátást, tekintettel a velencei orvosi centrum mellett működő mentőállomásra is.

A tiltakozók ragaszkodnak a jelenlegi helyzet fenntartásához, többük szerint csupán szervezési problémáról van szó, amit - ha akarnák -, meg tudnának oldani az illetékesek. Többen azt sem értik, mért fordítottak milliókat az ügyeleti rendelő felújítására tavaly, ha most meg el akarják költöztetni. Ezek miatt tovább gyűjtik az aláírásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!