Hírek

2017.01.13. 18:36

Nedvesített szórást végeznek - Fejér megyében is súlykorlátozás

A nagy hómennyiség miatt súlykorlátozást vezetett be a Magyar Közút több útszakaszon is az országban. Pénteken Fejér megyét érintő szakasz is bekerült a listába.

S. Töttő Rita

Az ónos esőnek és a nagy mennyiségű havazásnak köszönhetően a Magyar Közút pénteken délután több útszakaszon is súlykorlátozást vezetett be. Fejér megyét is érintette a tilalom: itt a 1104-es jelű út két szakaszán pénteken 16 órától 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be.

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkálatok folyamatosan zajlottak országszerte: az utak kezelői nedvesített szórással, azaz az út felületére tapadó anyaggal igyekeztek járhatóvá tenni az utakat. Ez azt jelenti, hogy nátrium- és kálcium-klorid keverékét szórták az úttestre. A közút a mellékutakon használt még homokot, kőzúzalékot, esetleg salakot is, amelyek szintén jó alapanyagok síkosságmentesítésre.

Az időjárás előrejelzések szerint ónos esőre, esőre még számítani kellett péntek éjszaka is, sőt, az ország középső részén, egy délnyugat-északkeleti sáv mentén további jelentős mennyiségű havazás várható. Az időjósok szerint a szombat reggelig lehulló friss hó mennyisége több helyen is elérheti, sőt, akár meg is haladhatja a 10 centiméternyi vastagságot, de lesznek olyan helyek is ma az országban, ahol akár 15-20 centis hótakaró borítja a földet. Remélhetőleg az utakat nem, ám a további havazás függvényében a Magyar Közút újabb korlátozásokat vezethet be. Ahogy ezt egyébként meg is tette pénteken Fejér megyén kívül is több szakaszon. Például Vas megyében a 86-os főúton Egyházasrádóc és Körmend között a tehergépjárműveket a hó eltakarítás miatt néhány órán át félreállították. Horvátországot tegnap délutánra erős csapadékhullám érte el, intenzíven havazott ott is, ezért a déli határszakaszon korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik közlekedését. Péntek 17 órától pedig a hóhelyzet re való tekintettel nem léphettek ki az érintett járművek Horvátországba.

Az aktuális korlátozásokról a közút folyamatosan értesíti az utazni, közlekedni szándékozókat, emellett érdemes indulás előtt informálódni az útviszonyokról!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!