Hírek

2014.11.06. 21:45

Négy buszbaleset is volt a nemrég a megyében

Fejér megye - Az elmúlt egy hónapban több buszbaleset is történt a megyében. A kieső járművek helyett beállított öreg járgányokra sok panasz érkezett lapunkhoz.

Sebestyén Lilla

Október másodikán kamionnal ütközött autóbusz Vértesboglár határában. Tizedikén a Dombóvárról a Déli-pályaudvarra tartó személyvonat a nagylóki állomásnál, a vasúti átjáróban ütközött össze az Alba Volán másik autóbuszával, ott a sofőr kirepült az ablakon, s szörnyethalt. Huszadikán a sorozat folytatódott: a Vértes Volán egyik járata egy vonattal karambolozott. A legtragikusabb baleset éppen Mindenszentek napján történt. A 6219-es számú úton Nagyvenyim és Mezőfalva közötti balesetben két személygépkocsi és egy autóbusz ütközött össze. Az egyik kocsiban három utas olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy a helyszínen életüket vesztette.

A veszteség leírhatatlan, az érintett településeken azóta is gyászban vannak. Ez a tragikus október sok anyagi kárt is okozott, többek között a buszállományt is megtizedelte.

- Az esetek különbözőek, így nem csak az ok, de a következmény is más és más. A nagylóki vasúti balesetben totálkárosra törött egy autóbuszunk. A legnagyobb tragédia azonban az, hogy egy fiatal kollégánk életét vesztette az egyik ütközés során - mondta el Pruzsina Alice, az Alba és a Vértes Volán szóvivője.

A buszbaleset sorozat Vértesbogláron kezdődött október elején. Az Alba Volán járata egy kamionnal ütközött össze, az autóbusz vezetőfülkéje szinte teljesen összetört, a sofőr megsérült (Fotó: Koppán Viktor)

- A másik két balesetben olyan károk keletkeztek, amelyeket karosszéria-javító műhelyeinkben meg tudnak javítani kollégáink. A meghibásodások miatt a forgalomból kieső buszokat bármikor megfelelő műszaki állapotú járművel tudjuk pótolni, viszont a tartalék járműveknek életkorukból adódóan egészen más az utazási komfortja - tette hozzá a szóvivő.

A szakember ugyanakkor azt is hozzátette: mivel egyetlen autóbusz vált teljesen használhatatlanná a balesetekben, annak pótlását a cég saját járműállományából meg tudják oldani. Jó hír viszont, hogy még ebben az évben hat használt autóbusz ékezik Fehérvár helyi közlekedésének megújítására. Ebben a projektben a hat legidősebb járművet cseréljük le tájékoztatta lapunkat.

Nyolc éve, 2006 nyarán vezette be az Alba Volán a chipkártyákat, azzal a céllal, hogy felváltsa a papíralapú bérletrendszert egy korszerűbb, országos, elektronikus kártyarendszerbe beilleszthető technológiával.

Az elgondolás problémái azonban viszonylag hamar kiütköztek. A fő gond az volt, hogy bár chipkártyával rendelkezett az utas, voltak olyan, régebbi típusú járművek, amelyeken nem volt leolvasó készülék, és a mai napig sincs.

- A chipkártyák bevezetése óta folyamatosan csökken a felhasználók száma. Ezért is lehetőséget biztosítunk utasainknak arra, hogy visszaválthassák kártyájukat, így hónapról hónapra egyre kevesebben használják utazáskor. Ezt a rendszert nem bővíti tovább a Volán, folyamatosan kivezeti a működését - mondta el Pruzsina Alice a Alba Volán szóvivője.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!