Négylábú tanársegédek a tanulási nehézséggel küzdő gyerekekért

2013. május 28., 18:46 szerző: S. Töttő Rita
komment
Székesfehérvár - Zárkózottak, nehezen írnak és olvasnak, autisták vagy más tanulási nehézséggel küzdenek azok a gyerekek, akiknek fejlődésében elmondhatatlanul sokat segítenek a négylábú tanársegédek, azaz a terápiás kutyák, "akik" már harmadik éve járnak az Arany János Általános Iskolába fejleszteni.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület a Négylábú tanársegédekkel a gyógyulásért kutyás terápiás programjában ugyanis közel 100 gyermek gyógypedagógiai terápiáját segítette alapítványi támogatással a székesfehérvári szakszolgálati intézményekkel együttműködve.

Időnként nehéz a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket együttműködésre kérni, de ha ugyanezt egy négylábú társaságában teszik, bizony szinte mindig örömmel teljesítik a feladatokat a gyerekek. A kutyák még a legzárkózottabb gyerekek szívét is képesek megnyitni, s így a gyógypedagógusok is könnyebben jutnak el hozzájuk.

-  A terápia olyan légkört teremt gyerek és kutya között, amelyben sokkal könnyebb az együttműködés. Nagyon sokat segítenek ezek a négylábúak a gyerekek mozgás- és beszédfejlesztésében, a téri orientáció és a finommotorika fejlesztésében - árulja el a tapasztalatokat Bartyik Mihályné, az iskola igazgatója, aki szerint a recept egyszerű: - Könnyebben elfogadják a gyerekek, ha egy jó barát ad segítséget, mintha egy tanító néni utasítja, kéri őket.

Harmadik éve működik ugyanis az intézményben a kutyás terápia, heti két alkalommal, hat-nyolc kutyával jönnek a gyógypedagógusok és a felvezető terapeuták. Kezdetben csak az autizmussal élő tanulók jártak a foglalkozásokra, ma már az alapfok teljes évfolyama részt vesz rajtuk.
- Azt vettük észre, hogy igen sikeresek a foglalkozások és nagyon várják a gyerekek. Az autizmussal élő tanulók jobban kommunikálnak, megnyíltak, s a mozgásfejlődésük is javult, mégpedig annak köszönhetően, ahogy irányítják az ebet, odafordulnak hozzá - meséli lelkesen az igazgatónő, aki a gyerekeknek elárult egy titkot: régen ő maga is félt a kutyáktól, s a terápiás jószágoknak köszönhetően szerette meg őket.

Csorbáné Szigetvári Melinda, a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület elnöke szívvel-lélekkel végzi-e munkát, hisz, mint mondta, nagyon sok területen tudtak hatékonyan hatni a gyerekek fejlődésére. A kutyás terápia szerencsére egyre ismertebb országszerte, de még mindig nem eléggé  véli, s hozzáteszi: - Még a pedagógusok sem biztos, hogy feltétlenül látják a lehetőséget ebben a típusú terápiában, nem tudják, mi mindenbe vonható be egy kutya - mondja. Pedig az egyesület rendszeresen tart továbbképzéseket a pedagógusoknak a témában.

S. Töttő Rita

2013. május 28., 18:46 szerző: S. Töttő Rita

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...