Hírek

2017.01.13. 10:23

Négylábú utas az autóban - hogyan nem felelőtlenség?

Székesfehérvár – Biztosan végtelenül cuki, ahogy a kutya a mozgó autó ablakán kikandikálva figyeli a forgalmat vagy ahogy a sofőr ölében ülve „segít” a vezetésben. Valójában azonban nem az, sőt, veszélyes: állatra, emberre nézve egyaránt.

S. Töttő Rita

Nagy fehér luxusautó parkolt a minap egy székesfehérvári út mentén. Benne szőke hölgy a sofőr, ölében fehér kiskutya. Mellette állt meg épp Farkas-Bozsik Gábor, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, aki sokat látott tűzoltóként számtalan olyan autós baleset szemtanúja volt, ahol a nem megfelelően utaztatott állat komoly sérüléseket szenvedett vagy ki tudja: okozott az utastérben ülőknek. A nagy fehér autó végül elindult a sofőr ölében a kutyával...

– Mint magánember is, nagyon haragszom, amikor azt látom, hogy ott ül a sofőr ölében a kis házikedvenc, De azt sem tartom biztonságosnak, ha mellette az anyósülésen vagy hátul ül a kutyus mindenféle rögzítés nélkül – teszi hozzá a tűzoltó. Bizony, nagy felelőtlenség ez, ugyanis sosem lehet tudni, mikor adódik olyan helyzet, amitől az állat megriad vagy éppen annyira fékezni kell, amitől előrezuhan. Gyakran hallani olyan történeteket is, amikor a kistestű állat, legyen az akár kutya, akár macska (vagy egyéb), a pedál alá kúszott és ebből lett a baleset. Nem kell pedig nagy képzelőerő ahhoz, hogy az ember tisztában legyen ezekkel a veszélyekkel.

– Ha ülésen szállítjuk a kutyát, akkor be kell kötni, akár speciális rögzítővel is. De csomagtartóban is lehet utaztatni, az állatot. A lényeg, hogy a kutya fizikailag ne tudja megközelíteni a sofőrt – hangsúlyozza a tűzoltó.

Magyarországon ritkán büntetnek a rendőrök azért, ha nem megfelelően szállítanak egy kutyát, de számos nyugati országban szó nélkül jár a csekk a nem megfelelően utaztatott kutya gazdájának. Pedig még figyelmeztetésre sem biztos, hogy szükség lenne, ha az autó sofőrje tudná, hogy a KRESZ szerint a kutya is rakománynak számít, amit bizony úgy kell elhelyezni, hogy az a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. .A szabályok azt is kimondják, hogy az autó vezetőjének kilátását, szabad mozgását ne akadályozza a „rakomány”, illetve, hogy az nem csúszhat el, nem eshet le. És akkor arról még nem is szóltunk, hogy egészségügyileg is kifogásolható az ablakból kikandikáló kutya. A szem- és fülgyulladás könnyű következmény ezek után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!