Hírek

2016.08.22. 19:55

Nehéz az iskolatáska, de biztonságos

A közelgő iskolakezdés miatt tolltartókat, radírokat, színes ceruzákat és tornaruhákat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a szúrópróbaszerűen kiválasztott termékekből egy ceruzakészletnél, egy tolltartónál és egy tornaruhánál találtak hibákat.

FMH-információ

A közelgő iskolakezdésre való tekintettel a hatóság szakemberei különböző laboratóriumi vizsgálatokat végeztek el olyan termékeken, amelyeket a gyermekek az iskolában rendszeresen használnak. Ennek megfelelően különböző tolltartók, radírok, színesceruzák, valamint tornaruhák vizsgálatára került sor.

A vizsgálat célja annak felderítése volt, hogy e termékek megfelelnek-e az előírt biztonsági, illetve minőségi követelményeknek. A szúrópróbaszerűen mintavételezett termékek között 10-féle színesceruza készlet, 4-féle tolltartó, 5-féle radír, továbbá 10-féle tornaruha szerepelt. A vizsgálatokra a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában került sor.

Az iskolakezdés egyik legnehezebb feladata mindig a megfelelő készségek beszerzése (Fotó: Illusztráció/Zsedrovits Enikő)

A színezésre használt ceruzáknál alkalmazott pigmentekben esetleg előforduló nehézfémek kockázatot jelenthetnek, hiszen ezek különböző egészségkárosító (rákkeltő, reprodukciót károsító, mutagén vagy allergizáló) hatással rendelkezhetnek. Mivel a gyerekek előszeretettel veszik szájukba a ceruzát, kiemelten fontos, hogy biztonságos, veszélyes anyagoktól mentes terméket állítsanak elő a gyártók. Az ellenőrzés során a készletekben található sárga színű ceruzáknál a kadmium- és az ólom-, a zöldeknél ceruzáknál a kadmium-, a piros színűeknél az ólomtartalmat határozták meg. A 10-féle színesceruza készlet közül egy esetében merült fel kifogás.

A tolltartók, valamint a radírok esetében a tiltott lágyítószer-tartalom meghatározására került sor. A termékek többsége puha, lágy műanyag részt is tartalmazott, így ezeknél felmerülhet a gyanú, hogy egészségre ártalmas tiltott lágyítószert tartalmaznak. Ezek a tiltott vegyületek nyál vagy izzadság hatására könnyen kioldódhatnak és nyálkahártyán vagy bőrön keresztül felszívódva egészségkárosító hatást fejthetnek ki. A megvizsgált 4-féle tolltartó esetében egy terméknél tiltott lágyítószer-tartalmat mutattak ki, a radíroknál nem merült fel kifogás.

A tornaruhák esetében fontos a nyersanyagösszetétel. Ezen bőrrel közvetlenül érintkező textilek esetében különösen fontos, hogy jó minőségű, a lehető legtermészetesebb összetevőket tartalmazót válasszuk gyermekeink számára.

A vásárlók leginkább a címkén szereplő tájékoztatás alapján jutnak információhoz egy termékkel kapcsolatban. Ezért azt vizsgálták meg a szakemberek, hogy a címkén szereplő nyersanyag-összetétel megfelel-e a valóságnak. Tízféle, szúrópróbaszerűen mintavételezett tornaruha (5 féle tornadressz és 5 féle fiúnak szánt rövidnadrág) került mikroszkóp alá. Végül csak egy termék esetében merült fel kifogás a jelölt nyersanyag-összetételre vonatkozóan. A kifogásolt tornadresszen kétféle, eltérő címke szerepelt. A termék bevarrt címkéjén poliészter, elasztán szálösszetétel szerepelt, de a függő címkén nejlon, elasztán szálösszetételt tüntették fel. A vizsgálatot követően kiderült: a bevarrt címkén szereplő szál-összetétel a megfelelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!