Hírek

2014.01.09. 19:10

Nem akart a kutyára lőni a sportvadász

Múlt héten jelent meg cikk egy december utolsó napjaiban lelőtt rotweilerről, a témát folytatjuk, megszólal a vadász is. Azt mondja, nem akart az ebekre lőni, de nem volt más választása.

Kocsis Noémi

Nem hivatásos, hanem sportvadászként tart lőfegyvereket Gulyás László, a Szilveszter előtt Sárszentmihályon történt eset másik szereplője. Az idős férfi annak a háznak a szomszédjában lakik, ahol december 30-án reggel 7 óra tájban két ismeretlen kutya jelent meg az udvaron. Az akkor a három, 2,4,6 éves kisgyerekkel otthon tartózkodó anyuka azt vette észre, nagyon ugat és nem akar kimenni a család kis uszkárja, majd azt is végignézték, ahogy a két nagyobb eb kiszedi az udvari nyúlketrecből az egyik állatot, amely aztán ki is múlt a kutyatámadásban. Az anya el akarta kergetni a kutyákat, de a gyerekek miatt ő sem mert kimenni, ekkor hívta a szomszédban élő rokont, aki először a ház mellől igyekezett kiabálással elriasztani a kutyákat, de mikor úgy látta, azok ellene fordulnak, felemelte a sörétes puskát.

A nyúlketrecet a kutyák szétszedték, az egyik nyulat lentről húzták ki, a fekete jószág fent megúszta a támadást

- A vadászmúltamból jól tudom, mit lehet ilyenkor tenni, nem akartam agyonlőni a kutyákat, így először a puha talajba, másodszor is jóval a rotweiler lába elé célozva lőttem, de ő gyorsabb volt és gyakorlatilag beleszaladt a lövésbe - mondta az idős férfi. A kutyák ezután elszaladtak hátra a kerten át, én egyszer a nyomaték kedvéért még a földbe lőttem.

Az esetet vizsgálta a körzeti megbízott, de a három lövést az önkormányzatnál is bejelentették, hiszen lakott területen nem lehetett volna leadni azokat. A család kifogásolja, hogy az eset miatt olyan negatív színben tűnnek fel a településen, mintha egyenesen direkt lőtték volna le a rotweilert.

Nyakas Gábor

Nyakas Gábor kutyaszakértő azt mondja, a legrosszabb megoldás ilyenkor az, ha magunk is rátámadunk a támadó kutyára, hiszen az csak hergelné. A védekezési ösztön az állatoknál genetikus, nem tanult a félelem azonban megmagyarázhatatlan dolgokra késztethet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!