Nem bűnös: első fokon felmentették a hóhelyzetes tömegkarambol okozásával vádolt szlovén kamionost

2016. március 21., 16:01 szerző: Kocsis Noémi
komment
Székesfehérvár - Ítélethirdetéssel, első fokon felmentéssel zárult hétfőn délután a Székesfehérvári Járásbíróságon az a per, amelyben egy 65 éves szlovén kamionsofőrt vádolt meg az ügyészség, amiért álláspontja szerint előidézője, okozója volt a 2013. március 14-én az M7-esen Szabadbattyán- Székesfehérvár közelében bekövetkezett, két halálos áldozattal és számos súlyos és könnyű sérüléssel járó közlekedési balesetnek.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A több tucatnyi autó egymásba rohanásával járó tömegkarambol során a vádlott kamionjával belerohant a heves hóviharban már összecsúszott személygépkocsikba, melynek következtében egyes autók az árokban kötöttek ki, másokat az ütközés ereje elsodort. A szlovén kamionos után érkezők - köztük további kamionok - szintén nekimentek a feltorlódott autóknak. A sorozatos ütközések erejére és a baleset gyors bekövetkeztére jellemző momentum, hogy a vádlottat a katasztrófavédők csak négy óra elteltével tudták kiszabadítani a kamion sofőrfülkéjéből.

Fotó: Koppán Viktor

Az ügyész vádbeszédében módosította a vádat, szűkítve a sértettek körét, de továbbra is a felelősség megállapítását kérte és felfüggesztett fogházbüntetést javasolt a vádlottra, aki egyébként engedéllyel nem vett részt a bírói eljárásban, végig védője képviselte. Ő úgy érvelt, a nyomozás elégtelenségét tetézve az is, hogy mind a mai napig nem vitatták az eljárásban a közútkezelő, illetve az akkori hóhelyzetben kialakult közlekedési anomáliákat kezelni hivatott szervek felelősségét, továbbá nem megállapítható, a sértettek melyikének okozhatott közvetve sérülést a vádlott magatartása és kinek nem. Gerber Csilla bírónő az ítélethirdetés során a háromfős járásbírósági tanács élén indoklásában kifejtette: a nyomrögzítés lehetetlensége folytán kizárólag a szakértők által a helyszínen rögzített fotókra és főképp a tanúkihallgatásokra támaszkodhattak, ám nem lehet ragaszkodni egy ember bűnösségéhez akkor, ha azt nem támasztják alá minden kétséget kizáró bizonyítékok, itt pedig ez a helyzet. Ezért döntött úgy a bíróság, hogy a vádlottat - bizonyítottság hiányában - felmenti, s az 1,77 millió forintos perköltséget az államra terheli. Az ítélet nem jogerős, a védő helybenhagyást, az ügyész fellebbezést jelentett be.

Kocsis Noémi

2016. március 21., 16:01 szerző: Kocsis Noémi

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...