Hírek

2017.01.14. 18:45

Nem csak a húszéveseké a világ

A nyugdíjas életszakaszba érve az embereknek sokkal több idejük jut saját magukra. Vajon mivel és hogyan töltik szabadidejüket a szépkorúak? Utánajártunk!

Laci Patrícia

A nyugdíjba vonulók többségének egyik pillanatról a másikra megváltozik az élete. Vége az állandó rohanásnak, ki-ki lassíthat a tempón, a szabadidő mennyisége pedig hirtelen megnő. Több idő, energia juthat az unokákra, a barátokra, barátnőkre, azokra a kedvtelésekre, amelyek a munka miatt korábban háttérbe szorultak.

A „Nem csak a húszéveseké a világ” Nyugdíjas Klub tagjai néhány nappal ezelőtt tartották meg az idei évi első találkozójukat. A rendezvényen boldogan köszöntötték egymást, és egy-egy szelet zsíros kenyér vagy fánk mellett megbeszélték az éves terveiket, programjaikat. Ezek között farsangi bál és nőnap is szerepel, de a közeljövőben disznótorost is tartanak
Fotó: Molnár Artúr

Az életvezetési tanácsadók kifejezetten ajánlják, hogy készüljünk tudatosan a nyugdíjas évekre. Keressünk magunknak olyan elfoglaltságot, ami hasznos, szórakoztató, testileg és szellemileg is frissen tart. Szerencsére sok nyugdíjasban él az igény arra, hogy társaságban legyen, új embereket ismerjen meg, akikkel időről időre találkozhat.

Ha valaki új kapcsolatokat szeretne kiépíteni és jó programokra járni, annak az idősek klubja is nagyszerű választás lehet.

Mi a fehérvári „Nem csak a húszéveseké a világ” Nyugdíjas Klub év eleji első találkozóján jártunk, ahol mindenekelőtt az idei közös tervekről esett szó.

A szépkorúak ünnepélyesen koccintottak egymással – ki kölyökpezsgővel, ki „igazival” –, örültek a találkozásnak, üdvözölték az új tagokat, és egy-egy szelet zsíros kenyér vagy fánk kíséretében beszélték meg a terveiket. Sok nyüzsgés, azaz tevékeny élet és örömteli szórakozás – ez vezérli őket a program összeállításánál – emelte ki Bognár Mária klubvezető, aki azt mesélte, hogy ez a közösség igen összetartó:

– Kéthetente találkozunk a Felsővárosi Közösségi Házban, de a klubgyűléseken túl is gyakran ünneplünk együtt – mondta. – Mulatságot rendezünk farsangkor, megemlékezünk a nőnapról, de még a pünkösdről is. Megesett, hogy fánkversenyt rendezett a klub. Az idén is tervezzük, hogy ismét megszervezzük a disznótoros vacsorát.

Azt is megtudtuk, hogy ebben a közösségben ki-ki megmutathatja, mihez ért. Emlegetik egyik társukat, Marikát, aki karácsonykor gyönyörűen énekelte nekik a „Csendes éj”-t, a maga készítette csuhéjászol mellett. A klubvezető Bognár Mária pedig húsvétkor megmutatta, miként készíti ő a hímes tojásokat az ünnepre. Az sem ritka, hogy a klubban háziasszonyi fortélyokról osztanak meg tapasztalatokat egymással.

Gál Sándorné Marika két éve tanulja a szövést. Az idős hölgy az általa elkészített kiegészítőket rendszerint a családtagjainak ajándékozza
Fotó: Koppán Viktor

A közösség segíthet a kikapcsolódásban, a lelki, érzelmi feltöltődésben. De sokan szeretnék megőrizni fizikai kondíciójukat is: tavasztól őszig egyre több nyugdíjast látunk Fehérváron a felnőttek számára kiépített fitnesz-játszótereken. Mások szívesen kirándulnak, hosszú sétákat tesznek. A sportos programlehetőségek közül egyre több kifejezetten a nyugdíjas korosztályt célozza meg. Nemrégiben még senior jógát is indítottak Fehérváron a Művészetek Házában:

- A jóga sokkal több, mint pusztán torna: energiával tölt fel, harmóniát hoz az életünkbe, a testet és a lelket is egészségesen tartja - mondja Miklós Mariann jógaoktató.

Az ötven felettiek különösen kedvelik ezt a mozgásformát. A jóga - ha valaki megtanulja helyesen elvégezni a gyakorlatokat - akár egyedül, otthon is művelhető.

A Művészetek Háza színháztermében az első szenior jóga foglalkozáson találkoztunk a népdalénekes Böbével. Azt mondja, kíváncsi volt, mit is lehet megismerni a jógából egy efféle alkalmon.

- Érdekes volt a jógaoktató intelme: az a fontos, hogy a jógázás közben vegyük figyelembe a fizikai határainkat, mert a túlerőltetés nem tesz jót az embernek, nem is ez a cél - mesél a tapasztalatairól.

Az idősek egy részét érdeklik a technikai újdonságok, nyitottak az internet világára. Ezt Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója is meg-erősíti, hiszen hozzájuk sokan járnak számítógépes tanfolyamokra:

- Olykor nehezebb megtanulniuk a számítógépezés fortélyait, és nincs is otthon senki, aki foglalkozna velük, aki megmutatná, hogyan kell bánni a számítógéppel. Azt tapasztaljuk, hogy azok az idősek, akik belejönnek az internetezésbe, szívesen regisztrálnak a közösségi oldalakon, megtalálják régi ismerőseiket, akikkel örömmel leveleznek. Megesik, hogy az is ösztönzi a tanulásban a szépkorúakat, hogy külföldön élő unokáikkal vagy gyermekeikkel az internet révén is kapcsolatban állhassanak.

A kézműveskedés, bútorfestés, szövés, varrás vagy éppen a gobelinezés is nagyszerű elfoglaltság, jó hobbi lehet idősebb korban. Szenczi Jánosné Zsuzsa, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének vezetőjétől tudjuk: a kreatív foglalkozásaikra sok idős ember eljár. Gál Sándorné Marika például két éve aktív látogatója a Kézművesek Házának. Az asszony a stólától kezdve a szőnyegen át a terítőig, sokféle szép kiegészítővel lepi meg családtagjait.

A jóga energiával tölt fel, a testet és a lelket is egészségesen tartja
Fotó: Szanyi-Nagy Judit

- Hajdanán nem nagyon volt ilyesmire időm, hiszen annyi más feladatom, dolgom akadt - meséli -, de fiatal koromban is mindig tevékenyen éltem, ma is fontos, hogy aktív maradjak - mondja Marika, aki öt éve tagja a Székesfehérvári Kertbarát Egyesületnek is. Előadásokra, kirándulásokra jár, emellett nyitott az új dolgokra, már tervezgeti, hogy megtanulja az internetezés csínját-bínját. Szabóné Rápolt Éva is szőnyegeket sző, olyan intenzíven és lelkesen, hogy zsűrizett munkái is vannak már. Korábban Éva időbeosztása sem engedte meg, hogy kézműveskedjen. Nyugdíjasként ismerkedett meg a mesterséggel, mert szereti a színeket, a szövött mintákat, kikapcsolja az alkotómunka.

Gulyás Antalné népi iparművész, szövés- és takácsoktató véleménye szerint minden életszakasz más feladatokkal jár. Míg fiatalként sok kötelesség borul az ember nyakába, hiszen ott a munka vagy éppen a család, addig idősként a feladatok száma csökken vagy a szerencsésebbeknek nullára redukálódik. Szerinte jó, ha az ember mindig fejleszti magát. Elvégre a világ nemcsak a fiataloké, hanem a szépkorú embereké is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!