Hírek

2015.05.05. 19:53

Új műszaki megoldás vethet véget a ledes fényinda bosszantó hibáinak

Székesfehérvár - Teljesen víz- és páraálló ledszalagok kerülhetnek a Fő utcai indába , amelyek a remények szerint végérvényesen megoldják az állandó meghibásodás problémáját.

Házi Péter

Éppen két évvel ezelőtt, 2013 májusában kezdődött a fehérvári Fő utcán és hozzá csatlakozó kisebb utcácskákban a különleges, világújdonságnak számító ledes fényinda telepítése. Akkor még a kivitelező sem sejthette, hogy a következő két évben számtalanszor kell majd javítania a szerkezetet. Ennyi idő elteltével azonban már minden fehérvári tudja, ez bizony így történt, szinte már megszokott zsánerfigurává váltak a belvárosban a kanyargó inda mellett térdepelő, fekvő szerelők, akik egy-egy lilásba borult vagy éppen teljesen kiégett ledszakaszba próbáltak életet lehelni.

Az indák elkészülte óta sokszor lehettünk tanúi a javításnak. Hol itt, hol ott nem fénylettek a ledek, ami nagyon rombolta az összképet

Ezek a próbálkozások néha eredményesek voltak, ám van olyan szakasz, ahol már sokadszor kell beavatkozni és a rendszer még mindig nem működik. Most, úgy tűnik, az állandó javítgatás, toldozgatás-foltozgatás helyett egy teljesen új megoldás hozhatja meg a várva várt eredményt, miszerint egyszerre, egy időben a kanyargó inda teljes egésze működjön. Amint ugyanis Guti Pétertől, a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a város még a garanciális időn belül jelezte a problémát, így a javítás minden költsége a kivitelező Vemévszer Kft-é.

- A kivitelezéskor az volt az előírás, hogy a ledszalag külső tokozata legyen vízálló, ám az elmúlt időszak tapasztalatai megmutatták, ez nem elegendő, a sokszori újraszigetelés ellenére mindig utat talált magának a víz a rendszer belsejéhez. Ezért az új követelmény az, hogy a rendszer belső szerkezete is víz- és páraálló legyen, azaz gyakorlatilag az se okozzon gondot, ha az üveg alá bejut a víz - mondta a feol.hu kérdésére a Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője. Mint megtudtuk, a Juhász Gyula közben a ledinda fejlesztője a napokban három, egymástól különböző műszaki megoldású rendszert tett le néhány méteres szakaszokon az inda üvege alá, amelyek IP64-es védelembe ágyazott szerkezetek, maga a ledszalag is vízálló.

- Ezeket a rendszereket laboratóriumi körülmények között már tesztelték, most pedig néhány hetes tesztidőszak következik élesben, amely után eldönthető, melyik a legstrapabíróbb rendszer, amelyet a kivitelező garanciában beépít - tette hozzá Guti Péter. Ez tehát azt is jelenetheti, hogy gyakorlatilag az inda teljes szakaszán új ledszalagokat tesznek le. Laikusként könnyen azt gondolhatnánk, hogy a fényforrás a legdrágább része a szerkezetnek, ám, mint megtudtuk, a ledek a kisebbik részét teszik ki a költségeknek.

Mindenesetre, ha az új műszaki megoldás beválik, akkor a kivitelezőnek legkésőbb idén augusztusig a teljes rendszert át kell építenie, hogy az augusztus 20-ai ünnepségek, Királyi Napok idejére minden flottul működjön.

A városlakók szavazata döntött

2013-ban három külön terv közül, internetes szavazással választhatták ki Székesfehérvár lakói, melyik látványt "nézegetnék" szívesen a Fő utcán. Pirk Ambrusé volt a legklasszikusabb megoldás.

Szerinte Székesfehérvár azon néhány város közé tartozik, ahol a belváros felújításánál nem szabad modern elemekkel élni. Tervében számos teresedés szerepelt, például a ciszterci templomnál vagy a Mátyás király-szobornál.

Szűcs Gábor csillagösvényt álmodott a Fő utca közepére, amelyet ugyancsak számtalan pontból álló led-világítás rajzol ki az utca vonalán végig. Tervei szerint Kati néni szobrának mintájára a Fő utcán bronz királyszobrokat lehetne elhelyezni.

A harmadik - nyertes - verzió pedig, amely a voksolók hatvan százalékának szavazatát, összesen több mint hétezer szavazatot kapott, Mezős Tamás terve volt. Eszerint a város szimbolikus centruma az Országalma, innen vezetnek a kanyargó indamotívumok a belváros látnivalóihoz. A motívum nappal belesimul a barokk belváros képébe, nem zavarja azt, este viszont bekapcsol a led-fény, ami egy sejtelmes, új dimenzióba helyezi a belvárost.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!