Hírek

2015.03.24. 19:30

Nem szóltak nekik 25 éve: ne ültetgessenek az önkormányzati területen

Székesfehérvár - Érdekes helyzetbe kerültek a maroshegyi, Borszéki utcában lakók. Bár gyakorlatilag illegálisan fásítottak, de emiatt csak most, negyedszázad után kell aggódniuk.

Kocsis Noémi

Simonné Anikó és Baltavári Tibor is az utca lakója. Az asszony kertjében álló fa jól tükrözi, mekkorára nőttek a növények

A helyzet persze nem ilyen egyszerű. A Borszéki utca így, tavasz elején már kifejezetten kellemes, kertvárosias arcot mutat: bár járda az utcában nincs, de az egyik oldal ingatlantulajdonosai a házak építésekor élelmesek voltak, kisebb-nagyobb előkerteket varázsoltak maguknak, sok munkával. Az önkormányzattal kötött elvi megállapodás ugyanis ezt lehetővé tette, hiába vannak a tényleges telekhatárok sokkal beljebb, a házakhoz közel. A város felé eső házak alacsonyabban vannak ugyanis, eső idején erre folyik le a víz, a lakók pedig, házaikat védendő, feltöltötték a korábban mély területet, ezen alakítottak ki maguknak plusz terciát. Kinek parkolója lett így, kinek kocsibeállója, más pedig csinosan befüvesítette, bokrosította ezt a pár négyzetméteres részt.

Pár hete azonban az előkertek fáit fura jelek lepték el. Van, amelyikre narancssárga kör, más példányokra zöld kereszt került, festékkel. Aztán a gázszolgáltató munkásai jöttek azzal, hogy a megjelölt fákat majd ki kell vágni, az alattuk húzódó gázvezetéket ugyanis a fák gyökerei veszélyeztethetik. Merthogy, ne felejtsük el, az előkertek hallgatólagos kisajátításakor ültetett fácskák időközben igazi óriásokká váltak. Simonné Anikó háza előtt például egy hatalmas nyír és több, impozáns méretű tuja is kapott jelet. A növényeket ültető asszony nem érti, miért nem szóltak nekik annak idején: ne ültetgessenek az eredetileg önkormányzati területen. Mostanra viszont, mikor már mindenki kicsinosította a háza előtti részt, garázdaság lenne kivágni a kijelölt, közel negyven egyedet, amely – miután járda, mint említettük, nincs – felfogja a házak elől az utca porát, zaját.

– Jöttek, és nálunk is ástak egy mély gödröt, hogy megnézzék, merre fut a gázvezeték, s a fák gyökérzete tényleg veszélyezteti-e azt. Kijelölték a gyönyörű tujáimat is, de mondtam, hogy azoknak széltében szétterülő gyökérzetük van, nem mehet le két méter mélységbe, így biztosan nem okozhat gondot semmilyen vezetékben. Ennek ellenére nem tudom, megmaradnak-e, egyelőre nem kaptunk bővebb tájékoztatást.

Utóbbi miatt, és a helyzet megvilágítására megkerestük az E-ont, mint illetékes szolgáltatót. Egyházi Nikoletta szóvivő elmondta, szakembereik a biztonságos gázellátás érdekében a gázvezeték környezetében kifejezetten a jogszabályok által előírt felszíni korlátozások ellenőrzését végezték el decemberben és januárban.

– Ennek során azonosították be azokat a növényeket, amelyek sérthetik a tilalmi korlátozásokat. Az önkormányzat szakembereivel jelenleg folyik az egyeztetés, hogy az egyes fafajták – gyökérzetük jellegénél fogva – milyen mértékű veszélyeztetést jelentenek a biztonságos gázellátásra. A kérdéses utcát tekintve fontos kiemelnem, hogy egyelőre csak a vizsgálatra kijelölt fák vannak meg, nem azok, amelyeket ki kell vágni. Ez az eset is rávilágít arra, hogy faültetés esetén is mennyire fontos a vonatkozó szabályok betartása: hogy közterület esetében minden fa ültetése előtt a várostól engedélyt kell kérni, ha szükséges, a közművekkel is egyeztetni kell azért, hogy az ültetés közben sem áramütés sem gázömlés okozása miatt ne történjen baleset – hangsúlyozta a szóvivő.

A Borszéki utcaiak ettől még nem nyugodtak: örülnének, ha az egyeztetés rájuk is kiterjedne. Hiszen ők ültették a fákat, érhető, hogy azok mára a szívükhöz nőttek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!