Hírek

2017.05.05. 19:30

Nem félünk jobban, mióta élesek a kamerák

Egyelőre nem csökkent számottevően a balesetek száma a fix traffipaxok élesítése óta. Évente csaknem 9 milliárdot költünk büntetésekre.

FMH-információ

13 hónappal ezelőtt élesítették a fix traffipaxokat, amelyektől a rendőrség a balesetek számának csökkenését remélte. Két évvel ezelőtt azt ígérték, a fix traffipaxok elhelyezésével már csak elvétve találni majd olyan kritikus közúti csomópontot, ahol a szabályszegés rejtve marad a rendőrség figyelő kameraszemei elől. Akkor abban reménykedett a rendőrség, hogy a 14 milliárdos beruházás hatására jelentősen csökken a közlekedéshez kapcsolódó sérülések, halálesetek száma, gazdasági károk mértéke. Most itt az idő, hogy számot vessünk, annál is inkább, mivel úgy látszik, nem a kamerák számával van a baj, hanem velünk. Részletek: 3. oldal

Azt persze nem lehet mondani, hogy a kamerák környékén sok a baleset, az ütközések látványos megszaporodása sokszor az időjárás számlájára írható. Tavaly az országban 297-el kevesebb baleset történt, mint 2015-ben, kettővel csökkent a súlyos és hússzal a halálos kimenetelű balesetek száma. Egy ember élete is sok, de az évi több mint 16 ezer balesethez viszonyítva nem tűnik komolynak a változás. Napi átlagban hétszázan akadnak horogra az országban különféle közlekedési kihágásokért az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint, leginkább gyorshajtásért, és ez csak az a szám, amit a traffipaxok szűrnek ki. Egy büntetéssel több mint 30 ezer forintot veszítenek átlagosan a szabályszegők. A megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó KRESZ-szabályok megsértéséért kiszabott bírság 2014-ben 7,552 milliárd forint volt, egy évvel később már 7,993 milliárd forintra, tavaly pedig 8,965 forintra rúgott.

Személyi sérüléssel járó közúti balesetek országos és megyei számai FMH-grafika: Ábrahám V., Detki S.

Nem csak nálunk van gond. 2015-ben 26 ezren haltak meg Európa útjain, ami ugyan 5500-zal kevesebb, mint 2010-ben, a 2014-es helyzethez képest azonban nem tapasztalható javulás. Persze továbbra is igaz, hogy Európa közútjai a legbiztonságosabbak a világon, mégis az EU azt a célt tűzte ki maga elé, 2020-ig felére csökkenti
a közúti balesetek halálos áldozatainak számát 2010-hez képest, amikor 31 ezer 500-an haltak meg. Talán bizakodásra adhat okot az idei év.

2017 első két hónapjában 341-el kevesebb baleset történt, mint egy évvel korábban, és a súlyos sérülésekkel járó balesetek száma is 95-tel csökkent. Igaz ugyan, hogy a halálos kimenetelű balesetek száma kettővel emelkedett, mégis mintha valami elindult volna, talán éppen a tavaly telepített kamerák hatására. Egyelőre biztosat nem tudni, mindenesetre megkérdeztük a rendőrséget, kell-e számítani arra, hogy még több fix traffipax lepi el az utakat. A válaszuk szerint nem.

Országosan 1990-ben még csaknem 28 ezer baleset történt az utakon, és 2432-en haltak meg.

 

2000-ben már több mint 10 ezerrel kevesebb baleset történt, és a halálos áldozatok száma is a felére esett vissza.

 

2010 óta nem emelkedett a balesetek száma 17 ezer fölé. A számadatok minimális csökkenést mutatnak Fejér megyében is.

 

2010-ben 755 személyi sérüléssel járó baleset történt, tavaly pedig 674. (Ez a 2015-ös adatokhoz viszonyítva néggyel kevesebb balesetet jelent.)

 

Hat éve 37-en vesztették életüket a megye útjain, tavaly pedig
28-an. 2014-ben és 2015-ben 34 ember halt meg közúti balesetben.

Tavaly 297-tel kevesebb baleset történt az országban, mint egy évvel korábban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!