Hírek

2014.02.17. 14:05

Néha többe kerül a spórolás kimutatása, mint maga a megtakarítás

Sok épületben többe kerül a rezsicsökkentésről szóló tájékoztatás, mint maga a spórolás. A lakásszövetkezetek szövetsége is azt kéri, ne kelljen havonta tájékoztatás kifüggeszteni.

Házi Péter

A faliújságon olvasható a megtakarítás mértéke  a Bátky Zsigmond utca egyik lépcsőházában. Karikás Antal közös képviselő szerint a rezsicsökkentés abban segíthet, hogy ne kelljen közös költséget emelni. Ez persze az adott ház anyagi helyzetétől is függ (Fotó: Házi Péter)

- Százezer forintnál is többe került a fénymásolás, esetleges postázás költsége, pedig van olyan épületünk, ahol alig néhányszáz forintos spórolást jelent a rezsicsökkentés. Ráadásul a szemétszállítás díját éppen a rezsicsökkentés előtt emelték meg, így ennél a tételnél még annak is örülnünk kell, hogy a rezsicsökkentés után nem fizetnek a lakók többet, mint az azt megelőző évben - mondta az egyik közös képviselő azon a rögtönzött találkozón, amelyet a Székesfehérváron több házat is kezelő Karikás Antal közös képviselő hívott össze kérésünkre. Mint kiderült, vita van a törvény értelmezésében, nem egyértelmű, hogy mostantól a havi spórolást lakásokra lebontva, vagy csak a ház egészére kell kimutatni. Abban is megoszlik a közös képviselők véleménye, hogy mi a teendő azok esetében, akik hónapok óta nem fizetik a közös költséget: rájuk is ki kell vajon számolni a megtakarítást?

- A valós segítséget a társasházaknak, közös képviselőknek azt jelenthetné, ha a közös költség tartozásának behajtása a gyerektartással egyenértékű szintre kerülne, azaz ha egy lakást árvereznek, ne csak mondjuk a tizedikek legyünk a sorban, hanem az elsők között lehessünk, akik a pénzükhöz jutnak. Enélkül ugyanis hiába a papíron kimutatott spórolás, ha a volt lakó által felhalmozott, olykor többszázezres tartozásból semmit sem lát viszont a ház - összegezte a képviselők véleményét Karikás Antal.

Mint megtudtuk, a sok áramot fogyasztó liftes épületekben nagyjából egyhavi közös költség az egy lakásra jutó éves megtakarítás mértéke, ám sok olyan épület is van, ahol ez csak néhányszáz forint. A rezsicsökkentésről szóló tájékoztatás biztonsága érdekében van olyan épület, ahol egy vitrint is kihelyeztek, hogy a letépést megakadályozzák.

A közös képviselők szerint az lenne a járható út, ha minden évben egyszer, a május 31-ig megtartandó közgyűlés pénzügyi beszámolójában kellene kimutatni az éves megtakarítást. A közös költség csökkentése helyett pedig egy valós felújítási alap képzéséhez jelenthetne segítséget a megtakarítás.

A Társasházak Veszprémi Egyesülete a napokban úgy döntött, nem függesztik ki a rezsihirdetményt minden épületben, hanem csak a szervezet irodájában. Az egyesület valamint a lakásszövetkezetek Veszprém megyei egyesülete szerint elfogadhatatlanok a közös képviselők számára előírt pluszkötelezettségek. Szerintük ugyanis jelentős pluszmunkát és többletköltségeket jelent a havi tájékoztatási kötelezettség, amit ráadásul nem háríthatnak a lakókra. A két érdekszervezet csatlakozott a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének törvénymódosítási indítványához, amelyben azt kérik a kormánytól, hogy évente egyszer, a közgyűlésen kelljen kimutatni a megtakarítást.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!