Hírek

2015.05.17. 16:52

Devizahitel: nem kell készpénznek venni

Kevés vállalkozó tudja, hogy részükre is nyitva áll a lehetőség, hogy hiteleik után visszatérítésben részesülhessenek. A bankok is keresik az egyezséget az ügyfelekkel.

FMH-információ

- A Kúria jogegységi határozata a bankok tisztességtelen magatartásával kapcsolatban kimondott elvei nem tesznek különbséget a magánszemélyek és a cégek szerződései között - hívja fel a figyelmet Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület főtitkára.

- Más kérdés, hogy a kormányzati intézkedések csak a lakossági hitelekben rendelkeztek, illetve foglalták törvénybe az irányított elszámoltatást. Egy szerződés tisztességtelensége ugyanúgy megállapítható bármilyen jellegű hitelnél, tehát a vállalkozói hitelek előtt is megnyílt a lehetőség arra hogy a terheiken csökkentsenek. Természetesen ez nem vonatkozik minden típusú hitelre. A támogatott forint hitelek nem jöhetnek szóba, de a deviza hitelek, vagy akár a forint hitelek is ide tartozhatnak, ha egyébként megfelelnek a Kúria megállapításainak.

A vállalkozások még május hónapban élhetnek ezzel a lehetőséggel, mivel a szerződések megtámadhatóságának határideje hamarosan lejár. Általánosan elmondható, hogy a vállalkozói hitelek esetében a bankok talán kevésbé módosították a szerződési feltételeket, de a devizahiteles kérdéskör már önmagában visszatérítésre nyújt lehetőséget. Forint hitelek esetében, főleg a hosszabb futamidejű szerződéseknél, a pénzintézet többször is megváltoztathatta a szerződési feltételeket.

Kovács László: a kezdeményezés elég lehet egy peren kívüli egyeztetésre vagy eljárásra

A vállalkozóknak maguknak kell kérniük a bankokat arra, hogy a szerződési feltételeket vizsgálják felül. Ez már önmagában is elég lehet egy peren kívüli egyeztetésre vagy eljárásra.

- Kiemelt szerepe lehet a céges gépjármű vásárlásoknak. Ezekben az esetekben is gyakran elfelejtődött a kockázat feltáró nyilatkozat aláírása. Nem árt elővenni tehát a fiókból az évek óta nem forgatott banki szerződéseket - fogalmazott a szakember.

Azt, hogy ez mennyire igaz lehet, egy kollégánk története is igazolja. Horváth Attila beszámolója szerint, amit a legnagyobb közösségi portálon is megosztott, a 2,5 milliós, elvileg 2018-ban lejáró svájci frankos (CHF) fogyasztói kölcsönét a kormánnyal kötött megállapodás alapján a február 2-ai árfolyamon forintosították, ami azt jelenti, hogy hiába fizetett be 2008 óta 2,3 millió forintot, még 4,5 milliót kértek volna úgy, hogy 1,4 milliót, mint tisztességtelenül felvett összeget beforgattak.

- Mivel a törlesztőrészlet az általam választott konstrukcióban fix, a futamidőt kitolták volna 2028-ig fogalmazott kollégánk, aki ezt követően levelet írt a banknak és közölte, ez gyakorlatilag uzsorahitel, amit nem tud elfogadni.

A pénzintézettől később felhívták, és felkínáltak egy lehetőséget: új szerződést kötnek, a tartozás nagy részét elengedik, 1,9 millió marad fenn, amit a fix, 30 755 forintos eddigi törlesztőrészlettel még 63 hónapig fizetne, tehát csak 2 évvel tovább, mint az eredeti futamidő. Azt, hogy elfogadja-e, még nem döntötte el nyilván lehetne perelni is, mert az autókereskedő kötötte a szerződést , de a tanulság az, hogy nem feltétlenül kell belenyugodni a bank által küldött levélbe.

NÉZZÜNK KÖRÜL elszámoló levelünkkel a kezünkben a hitelajánlatok között! Mérlegeljük a kamatkockázatot, amely a választott kamatozás típusától és a választott kamatperiódustól függhet!

ÍRJUNK LISTÁT minden felmerült kérdésünkről és foglaljunk online időpontot egy személyes megbeszélésre!

NÉZZÜNK UTÁNA, melyik banknál kezdeményezhető az új szerződéskötés a meglévő tartozásra vonatkozó felmondólevél és fennálló hiteltartozásról szóló igazolás nélkül is!

HATÁRIDŐK A felmondási nyilatkozatot a 31. naptól számított 60 napon belül kell benyújtani a kiválasztott új pénzintézethez. Ha ezen határidő előtt történik a felmondás, az még az elszámolás előtti (például devizaalapú) hitelszerződésre vonatkozik majd. Az elszámoló levél kézhezvételétől számított 91. napig lehet a hitelszerződést végtörlesztéssel díjmentesen megszüntetni. A 91. nap után történő felmondás esetén egy bank a fennálló tartozás után százalékos díjat számíthat fel.

TÁJÉKOZÓDJUNK, mi történik, ha beadjuk az igénylést, de már lejár a 91 nap, és ezért muszáj a díjmentesség miatt felmondanunk a régi banknál a szerződést, de még nincs válasz az újtól.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!