Hírek

2013.05.31. 11:10

Suspended Coffee - Nem kell mindig pénzzel segíteni

Velence - Már térképen is nyomon lehet követni, hol vannak olyan kereskedők-szolgáltatók, amelyek vállalják, hogy rászorulóknak juttatják el a vevők által pluszban kifizetett és hátrahagyott terméket, szolgáltatást. Megnéztük, hogy működik?

Kocsis Noémi

Szerintem nincs, aki ne ismerné Gajdos Attilát Velencén. A hosszú évek óta vendéglátózással foglalkozó, a szakmát felszolgálással kezdő férfi parányi lángosozójába törzsvendégek járnak vissza előszeretettel, de örömmel fedezik fel maguknak a tó környékre látogatók is. Már az utcáról látszik, hogy itt azért nem pusztán a lángosról van szó. Szolíd szocreálban, színes mintákban, a hetvenes-nyolcvanas években megszokott műanyag burkolatokkal pompázik az egység, nehéz elmenni mellette anélkül, hogy az ember jól meg ne nézze magának. Természetesen nem könnyíti meg a dolgát az egységből kiáramló, isteni lángos-, vagy sült hekkillat sem...

Gajdos Attila lángossütője, ahol működik a Suspended Coffe

- Pénzzel nem mindig lehet segíteni. Hozzánk bármikor bejöhetett, mindig be is jöhet hajléktalan, szegény család, éhes gyerek, mindig adunk kenyeret, lángost, főzünk egy kávét. A gyerekeim is szociálisan érzékenyek, besegítenek a sütésbe is, s amióta kikerült a kis jel, meg a tábla, hogy nálunk is van ilyen akció, még messzebbről is eljönnek ide az emberek. Igazán megható volt, hogy valaki még vissza is szaladt és zavartan gyűrögetve előszedte a spórolt ötszáz forintját, hogy itt akarja hagyni, had legyen belőle egy rászorulónak lángos - sorolja a jó tapasztalatokat a jó humorú, beszédes lángossütő, aki majdnem húsz éve süt itt, az olajmentes, könnyű tésztájú lángost maga kísérletezte ki. Nem is adja semmiért, pedig ígérték itt már neki érte egy Mercedes árát...

Ami miatt most szemrevételezzük a Galdos-lángossütőt, az az, hogy a Velencei-tó körüli szolgáltatók közül az elsők közt csatlakoztak a Magyarországon is egyre inkább felfutó, a tengerentúlról világhódító utat bejárt Suspended Coffee kezdeményezéshez. Ennek rövid magyar megfelelője ugyan még nincs, de leginkább úgy fordíthanánk le: Adj egyet ajándékba! Vagyis fizessük ki az áru, vagy szolgáltatás árát, majd  mintha még egyet vennénk  hagyjuk ott egy újabbnak az árát az egységben, amely erről természetesen lepecsételt blokkot ad. Ezt aztán tetszésünk szerint elajándékozhatjuk, odaadhatjuk annak, akiről úgy gondoljuk, rászorulóként, kevés pénzűként nem engedhetné meg magának. Az USA-ban alapvetően kávéval kezdődött az egész, ezért is a név, de lassan kiteljesedett a szolgáltatás, a kereskedelem szinte minden ágára. Magyarországon a fodrászattól, a bababolton keresztül a patikáig sokféle csatlakozó található  ezeket az Adj egyet ajándékba! nyomon is követhetjük, illetve kereshetünk ilyen szolgáltatót a lakókörnyezetünkben. 

A kezdeményezés elősorban az adományozási kultúra megújításáról, fellendítéséről szól. Sokaknak elfogadhatóbb is, ha terméket adhatnak, mintha pénzt kunyorálnak tőlük az utcán, amely egyre több emberben szül ellenérzést. Hiszen az így adott összeg útja-sorsa követhetetlen, jobb esetben valóban élelemre költi a hajléktalan, a kéregető, de a tapasztatalok szerint inkább vándorol a kocsmák kasszáiba, vagy a koldusmaffiát kezében tartó főnök zsebébe.

Székesfehérváron a Bástya kávézó-söröző tette ki ajtajára a +1 jelet magába foglaló kávéscsésze képét. Itt történt meg, hogy az utca takarításával foglalatoskodó közterületesek egyike vásárolt ajándék kávét, holott ő maga sem áll jól anyagilag. Adománygyűjtők a megmondhatói, hogy nagyobb az adakozási kedv azokban, akik maguk is kispénzűek, szűkölködnek, de éppen ezért képesek átérezni egy hasonló helyezetű ember gondjait. A +1 helyek listájának bővülése kívánatos lenne, a szolgáltatók is örülnének neki, hiszen forgalomfellendülést generál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!