Hírek

2015.09.14. 18:38

Nem kezelik jól a migránsok ügyét - Európa nem készült fel erre a helyzetre

Székesfehérvár - A migrációs helyzetet Európa csak együtt tudja megoldani hangsúlyozta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzeti és Európai Tanulmányok Kar dékánja a Városházán.

Laci Patrícia

Az országunk egyik legaktuálisabb témáját, a bevándorlók helyzetét feszegette Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzeti és Európai Tanulmányok Kar dékánja a Városházán tegnap,

A szakértő szerint a bevándorlók elsősorban stabil államban szeretnének élni, s azért hagyták ott az országukat, mert már elvesztették a reményt, hogy szülőföldjükön éljék le az életüket. Tálas Péter arra is kitért, hogyan tudná az Unió a menekülthelyzetet helyesen kezelni:

- Európa csak együtt tudja megoldani ezt a helyzetet. Az Európai Uniónak foglalkoznia kéne a szíriai válsággal. Az olyan tranzit országokat, mint például Macedóniát vagy Szerbiát rá kellene venni, hogy működjenek együtt a menekültkérdésben. A regisztrációt és a menekültügyi eljárást a schengeni határon kívül kellene megoldani.

Tálas Péter Fotó: Molnár Artúr

Tálas Péter az előadás végén a hallgatóság kérdéseire válaszolt, mint például az Egyesült Államok miért nem fogad be bevándorlókat:

- Csónakkal átkelni az Atlanti-óceánon nehéz lenne, míg például Szíriából eljutni Európába sokkal egyszerűbb, minden bevándorlásnak van egy természetes útvonala - magyarázta a szakértő.

Az a kérdés is felmerült, hogy lehetnek terroristák a bevándorlók között:

- Nem életszerű, ha például az ISIS a terroristáit kitenné annak, hogy több ezer kilométert gyalogoljanak, majd valamely határnál elkapják őket, ujjlenyomatot vegyenek tőlük, s bekerüljenek a nyilvántartásba. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az iszlám állam nem akar beküldeni embereket, de szerintem semmi köze a menekültekhez - fejtette ki véleményét az előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!