Hírek

2014.12.26. 17:35

Nem maradhatnak a vízben a stégek

Az október 31-e után vízben maradt stégeket a Balatoni Vízügyi Kirendeltség munkatársai felmérik, majd eltávolítják őket a mederből.

Fejér Megyei Hírlap

A begyűjtött stégeket hat hónapig tárolják, majd megsemmisítik – tájékoztatott Csonki István, a A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója. A szervezet nyilvántartása szerint körülbelül 1400 engedéllyel rendelkező stég van a tavon, az engedély nélkül létesített víziállások száma négyszázra tehető.

Az engedély nélkül létesített víziállások jelentős része bejárós (parthoz bejáróval csatlakozó), amiket általában minősített nádason keresztül építettek, tájékoztatott Csonki István igazgató. Hangsúlyozta, a hatályos kormányrendelet alapján Ideiglenes víziállás csak április 1. napja és október 31. napja közötti időszakban tartható a mederben. Ezt követően 15 napon belül minden tartozékával együtt el kell távolítani.

Stégeket engedéllyel és anélkül is építettek a Balatonon

A jégzajlás, a viharok a vízben maradt stégeket súlyosan károsítják, illetve elsodorhatják, ami komoly balesetveszélyt jelent a következő szezonban mind a fürdőzők, mind a hajózás számára.

Az előírásnak nem mindenki tesz eleget. Az október 31-e után a Balatonban maradt stégeket a Balatoni Vízügyi Kirendeltség munkatársai felmérik, majd eltávolítják őket a mederből.

A begyűjtött stégeket hat hónapig tárolják, majd megsemmisítik.

Mivel az igazgatóság nem hatóság, a szabálytalankodókat nem büntethetik, de a begyűjtött stégeket csak kártérítés ellenében adják vissza a tulajdonosnak.

Címkék#stég#víz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!