Hírek

2015.10.04. 18:07

Ezüstlakodalmat ült Mór, valamint Freudenberg

Mór - Szinte napra pontosan 25 éve írták alá Mór és Freudenberg között a testvérvárosi megállapodást. A jubileumot szép számú közönség előtt a bornapok keretében ünnepelték meg.

B. Kiss László

Szombat délután hatalmas tömeg hullámzott a kisváros utcáin, miközben a Wekerle Sándor Szabadidőközpontban elkezdődött a két város közti testvértelepülési szerződés aláírásának 25. évfordulója alkalmával rendezett ünnepség.

Eckhard Kohl, Schmidt Ferenc, Parajdi Cecília, Eckhard Günter, valamint Fenyves Péter a jubileumi ünnepség végén fölszelt és a résztvevők között szétosztott, hatalmas, díszes  tortával
Fotó: Hrubos Zsolt

Az eseményen a Móri Ifjúsági Fúvószenekar és a dunaföldvári Löfan mazsorettcsoport adott műsort, beszédet mondtak a testvértelepülések polgármesterei, illetve a Mór-Freudenberg, valamint a Freudenberg-Mór baráti társaságok elnökei. Az ünnepség alkalmával különböző elismeréseket, emlékplaketteket adtak át mindazoknak, akiknek köszönhetően sikerült gazdag tartalommal megtölteni a testvérvárosi a két és fél évtizedes kapcsolatot.

A két település között még a múlt rendszerben, 1987-ben történt az első levélváltás, melyet diákcsere követett. A testvérvárosi szerződés megkötéséhez az elnöki tanácstól kellett engedélyt kérni - mondta el Schmidt Ferenc, Mór korábbi polgármestere, aki 1990. október 6-án magyar részről aláírta a megállapodást. Freudenbergre egyébként több település közül, rögtönzött közvéleménykutatás eredménye alapján esett a választás. A jubileumot az ezüstlakodalomhoz hasonlította Eckhard Günther, Freudenberg leköszönő polgármestere. Móri kollégája, Fenyves Péter pedig afeletti őszinte örömét fejezte ki, hogy a huszonötből eddig kilenc olyan év telt el, amikor az ő városvezetése alatt épülhetett tovább a két önkormányzat, illetve ami ennél is fontosabb a két város lakossága és civil szervezetei közötti, sokrétű kapcsolat.

Az ünnepségen kölcsönösen számos emlékplakettet, illetve ajándékot adtak át. Eckhard Kohl, a Freudenberg-Mór Baráti Társaság elnöke például egy értekes aranyérmet nyújtott át Parajdi Ceciliának, a Mór-Freudenberg Baráti Társaság vezetőjének, valamint Filotás Kálmánnak. Az 1956-ban, limitált példányban készült aranydukát Freudenberg alapításának 500. évfordulójára készült.

Az időjárás is kegyeibe fogadta a hétvégén megrendezett Móri Bornapokat. Megint rengeteg látogató érkezett a kisvárosba, amelynek határába akár a Megtelt táblát is kitehették volna. A Kapucinus teret ismét megtöltötték a borosgazdák pavilonjai, az egyéb árusok standjai pedig több utcányi hosszban sorakoztak. Volt ott minden, mint ahogy mondani szokták a búcsúban. A Radnóti iskola udvarán és a szabadidőközpont előtt is vidámparkot, modern vurslit állítottak föl. A szórakozásról sztárfellépők gondoskodtak. Szépek, ügyesek voltak a néptáncfesztivál résztvevői, s továbbra is viseli címét a tavalyi borkirálynő.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!