Hírek

2016.01.17. 17:21

Nem működik egy lift Gárdonyban, ezért Velencén száll le a vonatról egy tolószékes pár

Agárd, Gárdony – Rossz a lift, ezért Gárdony helyett Velencén kénytelen leszállni a vonatról egy kerekesszékes pár. Az agárdi aluljáróban áll a víz, ott működik a lift. A MÁV arról tájékoztatott, már javíttatják a felvonót, a NIF nem tud beázásról.

Buthy Lilla

Az agárdi vasútállomás aluljárójában valóban áll a víz, de a liftekhez nem érnek el a tócsák

Egy olvasónk azért kereste meg lapunkat, mert az agárdi állomás aluljárójában áll a víz, ennek ellenére működik a lift, ami így életveszélyes. Egy másik olvasónk pedig éppen azzal kapcsolatban vette fel velünk a kapcsolatot, hogy Gárdonyban viszont nem működik a felvonó, ami mozgáskorlátozott emberek életét nehezíti meg:

– A 19 óra 27 perckor induló G43-as Kőbánya-Székesfehérvár vonattal jöttem haza, és találkoztam egy (elektromos) tolószékes párral. A fiú mankóval ugyan lábra tud állni, de a lány csak a kezét mozgatja, joystickkal irányítja kocsiját. Pestre járnak iskolába. Január 12-én épp Kelenföldön szálltak fel és Gárdonyig utaztak, volna. De az állomáson hónapok óta rossz a lift. Velencéről 3 kilométert tesznek meg a tolószékeikkel. Így volt ez a hóesésben is, amikor a hókotró után mentek és értek haza átfagyva egy óra alatt. Mindenki segít nekik, a vonatkísérő készségesen engedi le a rámpát, a hókotró sofőrje tisztította előttük az utat, utasok ajánlják fel segítségüket. Többször jelezték a problémát a MÁV felé, de semmi sem történt. Velencefürdő közelebb lenne Gárdonyhoz, de ott sem jó a lift, ahogy Tárnokon, Kápolnásnyéken és még jó pár helyen ezen a vonalon – fogalmazta meg észrevételét agárdi olvasónk. Mindkét panasszal kapcsolatban megkerestük a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának munkatársait, akik válaszlevelükben ezt írták:

– Az agárdi aluljáró falazatáról illetve a födémről szivárgó víz problémáját korábban már észleltük és jeleztük is a felújítási beruházást irányító Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a kivitelező konzorcium felé. Az agárdi felvonók biztonságos működését és üzemeltetését az aluljáróba szivárgó víz nem veszélyezteti. A MÁV üzemeltetői kötelezettsége keretében működési zavar esetén haladéktalanul értesíti a szakkivitelező céget illetve a lift üzemeltetésével megbízott vállalkozót a mielőbbi hibaelhárítás érdekében. A karbantartó cég 24 órás hibabejelentési rendszert működtet. Tárnokon január 13-án a felvonók javítása és próbaüzeme lezárult, a felvonók működnek. Érd alsó megállóhelyen a liftek megrongálása miatt az ajtók szorulnak, ezért azokat áramtalanítani kellett. Gárdony 4-5-ös vágányok közötti felvonójának javítása már folyamatban van, a 2-3-as vágányok közötti felvonó ma hibásodott meg, – írták ezt 15-én– amit azonnal bejelentettünk a liftet üzemeltető cég diszpécserrendszerébe. Velence megállóhelyen a január 11-i hibát a bejelentést követően a liftüzemeltető elhárította. A tóparti megállóhelyeken található többi lift jelenleg üzemel – írta Peiper Károly sajtóügyeletes.

A szivárgással és a megszüntetésével kapcsolatban a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója, Loppert Dániel reagált: – A májusban jelzett szivárgást a kivitelező júniusra javította. Azóta a NIF Zrt.-hez nem érkezett bejelentés újabb szivárgásról.

Vasárnap délután szemrevételeztük a panaszokat: az agárdi vasútállomás aluljárójában valóban látszanak a beázás nyomai, sok helyen áll a víz, de a lifteket nem érintik a tócsák. Gárdonyban a 3-4-es vágányok között, és Velencén is találtunk meghibásodott felvonót, amit feliratok jeleztek. Kápolnásnyéken és Agárdon viszont mindegyik lift működött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!