Hírek

2016.05.03. 19:25

Agárdi per - A vádlott család védője teljes felmentést kér

Székesfehérvár - Elkezdte ugyan, de egy másik tárgyalás miatt nem tudta befejezni a védőbeszédét az „agárdi perként” ismert ügy vádlotti családjának védője.

Kocsis Noémi

A múltkori hosszas vádbeszéd után kedden reggel az 1-4. rendű vádlottak, azaz az anya, az apa, valamint a nagyszülők védőjének perbeszédével folytatódott az E. Benjamin halála ügyében indult büntetőper a Székesfehérvári Törvényszéken. A hosszas és részletes védőbeszéd tartalmában is mutatott átfedést a korábbi vádlotti vallomásokkal, s több kifogást fogalmaz meg a nyomozó hatóságok koncepciózusságától és prejudikáló hozzáállásától kezdve a szakértőknek a per során tanúsított magatartásán át a vádlottak és a védő szerint is folyamatos, sőt fokozódó sajtónyomásig, amely szerintük gyakorlatilag lehetetlenné tette a vádlotti család védekezését. A család ügyvédje tulajdonképpen teljes felmentést kér védenceire, azt hangsúlyozva: nem, hogy emberöléssel, de még gondatlan magatartással sem lennének vádolhatóak.

Ítéletet várhatóan a jövő héten hirdetnek a perben (Fotó: Molnár Artúr)

A keddi tárgyalás elejének rövid közjátéka volt a bizonyítási eljárás néhány percig tartó megnyitása (egyes jegyzőkönyvrészletek ismeretése miatt), majd lezárása. A múltkori tárgyaláson elhangzott vádbeszéd után ezúttal az 1-4. rendű E. család védője mondta el védőbeszédét. Mint hangsúlyozta, a vádlottak nem csak tragédiát éltek meg gyermekük/unokájuk elvesztésével, de a hatóságok prejudikáló magatartását és a folyamatos médianyomást is el kellett, sőt el kell szenvedniük. A nyomozó hatóságoknak elemi érdekükké vált az eljárás során védencei ellen gyűlöletet kelteni, miközben a bizonyítékokat egyenesen eltitkolták az eljárásban - mondta beszédében a többi között az ügyvéd. Hozzátette: a család laikusként nem láthatta előre, hogy a kisgyermek életveszélyes állapotba kerül, ennek megállapítása a gyerek orvosainak lett volna feladata. A család védője szerint a vádban megfogalmazott különös kegyetlenség minősítés éppúgy nem állja meg a helyét, mint az emberölés, hiszen ennek jogi megfogalmazása szerint igazolódnia kellene a tudatos magatartásnak, vagy a következménybe való belenyugvásnak, amiről védencei esetében nincs szó. A védő az indoklást időhiányban nem tudta befejezni, ám összefoglalásul felmentést kért. Folytatás a bíróságon csütörtökön.

Címkék#Agárdi per

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!