Hírek

2016.10.01. 16:30

Hímsovinizmus: nem szabad szó nélkül elmenni mellette

SZÉKESFEHÉRVÁR - Évadnyitó programján ezúttal a párkapcsolatban, a munkahelyen és a médiában tapasztalható hétköznapi hímsovinizmusról volt szó a Nemekből Igenek Klub vitaindító, gondolatébresztő beszélgetésén.

Buthy Lilla

Egey Tímea pszichológiai mentor, a klub állandó háziasszonya és Klecska Ernő, lapunk újságírója arról beszéltek - másfél órába sűrítve ezt a komplex és rendkívül tág témakört -, hogyan nyilvánul meg a hétköznapokban a hímsovinizmus, mit tehetnek ellene a nők, és ami tán még fontosabb, mit tehetnek ellene maguk a férfiak. Egey Tímea elmondta, 1990-ben egy spanyol pszichiáter, pszichoterapeuta, Luis Bonino alkotta meg a hétköznapi hímsovinizmus fogalmát.

Klecska Ernő újságíró és Egey Tímea pszichológus, mediátor
Fotó: Koppán Viktor

- A szerző szerint a hétköznapi hímsovinizmus a párkapcsolati erőszaknak az a formája, amelyet még nem nevezünk annak. A szakirodalomban máshogy is emlegetik ezt a jelenséget: intim terrorizmusnak, alacsony intenzitású erőszaknak, uralmi trükköknek és szexizmusnak - mondta a pszichológus mediátor. A minden nőre irányuló szőke nős viccek, az üvegplafon-jelenség, az asszonynak a konyhában van a helye, az obszcén megjegyzések és a sokszor hallott teremtés koronái, erősebbik nem kifejezések mind ebbe a kategóriába tartoznak - sorolta fel a szakember az ismert fordulatokat. Kevés olyan nő van, aki ne találkozott volna a hímsoviniszta beszólásokkal, viselkedési formákkal, akár munkahelyén, az utcán, a buszon ülve vagy épp a párkapcsolatában. Ez tehát mikroszinten, de makroszinten is egyaránt tetten érhető, a médiában és az általános társadalmi normát leginkább meghatározó közéleti beszédekben, megszólalásokban is. Ott vannak ezek a kiszólások a focimeccseken, a vidéki testületi üléseken, fórumokon, nyilatkozatokban is. Sajnos a reakciók sem megfelelőek.

- Mindennap találkozom ezekkel a sértő megnyilvánulásokkal. Ami a legfontosabb, nem szabad szó nélkül elmenni mellette. Másrészt meg kell tanulni jól kommunikálni. Nem egyszer voltam szemtanúja annak, amikor egy nő - persze teljes joggal- felcsattant. Ez pedig egy másik kommunikációs helyzet, ami nem vezet eredményre más társas kapcsolatokban sem - mondta Klecska Ernő. Hozzátette, a régi, rossz rutinok, a politikailag inkorrekt panelek, amelyek belekúsznak, beleégnek a fejünkbe, nemzedékről nemzedékre átöröklött viselkedési normák, a szokások, minták, amelyeket otthonról hozunk, a saját frusztrációnk, sikertelenségünk, melyeket másokra kivetítünk, mind-mind szerepet játszanak ebben. Szó esett arról is, hogy a hímsovinizmus is felépíthető úgy, mint a Maslow-piramis: kezdődik a verbális mezővel, a gúnnyal, a szóbeli erőszakkal és fenyegetésekkel, a piramis tetején már a nők elleni fizikai erőszak, a bántalmazás helyezkedik el, végül pedig a halál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!