Nem tévedés, két alapdíj lesz az első főgázos számlán

2016. január 27., 13:58 szerző: Házi Péter
komment
Legkorábban február közepén érkeznek meg az E.on-tól átvett fogyasztókhoz az első főgázos számlák, amelyeken két alapdíj is szerepel, ekkor fizetjük ugyanis ki a januári alapdíjat is.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

– A rezsicsökkentés fenntarthatóvá tétele, illetve a szolgáltatás minőségének emelése volt a cél, amikor az Első Nemzeti Közműszolgáltató tavaly megalakult. Január 1-től az E.on 610 ezer ügyfelét is átvette az ENKSZ szakmai irányítása alatt álló Főgáz, idén októberig pedig a teljes lakossági földgázpiac átvétele megtörténik, a Tigáz fogyasztóinak bekapcsolásával 3,4 millió ügyfele lesz a Főgáznak – jelentette be a gázszolgáltató új, székesfehérvári ügyfélszolgálatán megtartott sajtótájékoztatón Németh Lászlóné. A nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta, ennyi fogyasztó átvétele során nyilvánvalóan előfordulnak majd problémák, ám a Főgáz erre megfelelően felkészült. Az átvétellel egyidőben nyolc új ügyfélszolgálatot nyitottak, többek között Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Veszprémben, Zalaegerszegen és Nagykanizsán. Ezen túl 51 postahivatalban is elérhető lesz a Főgáz ügyintézés, a végcél pedig az, hogy a kormányablakoknál is lehessen a gázzal kapcsolatos ügyeket intézni.

Fotó: Koppán Viktor

Ami a lakossági árampiac állami kézbe vételét illeti,  egy  kormánydöntésre várnak, amelyet követően  megkezdődhet a szolgáltatás a piacon. A közel száz távfűtési cég átvétele nem ilyen egyszerű folyamat: május végére lesz meg  az a tanulmány, amely segíti a közel száz, egymástól teljesen különböző műszaki körülmények között dolgozó távhőcég átvételét.

Amint Horváth Péter János, a Főgáz Zrt. elnöke kiemelte, a fogyasztók olyan céggel állhatnak mostantól kapcsolatban, amely nem a lehető legmagasabb profit elérésében, hanem a legkedvezőbb áron nyújtott szolgáltatásban érdekelt.

Lapunk kérdésére, miszerint kérhet-e korrekciót az, akinél a becsült számlán lévő összeg jelentősen nagyobb a valóságos fogyasztásnál, Biczók András, a Főgáz Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese elmondta, mivel egy, az ügyfél korábbi éves fogyasztását mutató görbe alapján készül a becsült számla, reményeik szerint nem lesznek a valóságos értéktől jelentősen különböző becsült számlák. Ha  mégis, abban a kivételes, egyedi esetben lehetőség lesz a számla korrigálására úgy, hogy a fogyasztó bediktálja a valós óraállást.

Mint megtudtuk, az első számlák, amelyek az új ügyfélazonosító kódokat is tartalmazzák,  február közepén érkeznek ki, ami persze nem azt jelenti, hogy mindenki ekkor kapja kézhez az első főgázos számlát: ez inkább egy két-három hetes folyamat lesz. Ez alapján viszont – mivel ügyfélazonosító hiányában  nem lehet óraállást diktálni – előfordulhat, hogy, a januárra és a februárra vonatkozó fogyasztást is becslés alapján állapítják meg. Ugyanakkor Biczók András hangsúlyozta, igyekeznek rugalmasan kezelni az ilyen jellegű észrevételeket, panaszokat.

A  vezérigazgató helyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy aki csoportos beszedési megbízással fizette a gázdíjat, annak sincs  további teendője, a megbízások továbbra is érvényesek. A februárban érkező első főgázos  számlákon egyébként két alapdíjat találunk majd, ami nem tévedés: Az adminisztráció menetéből adódóan a szolgáltató januárban, az átállás miatt nem számlázott alapdíjat, ezt kell „pótolni”. Fontos tudni, ha egy felhasználási helyen  az E.on korábban, tartozás  miatt kikapcsolta a gázt, a Főgáz csak azután indíthatja újra a szolgáltatást, ha a tulajdonos rendezte azt a   tartozását.

Házi Péter

2016. január 27., 13:58 szerző: Házi Péter

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...