Hírek

2014.07.29. 15:15

Nem tolják a kerékpárt

Székesfehérvár - A rendőrök tapasztalata szerint a belvárosban kerékpározók ismerik a tiltó szabályozást, mégsem szívesen szállnak le a bicikliről, hogy tolják azt. Ám ha meglátják a rend őreit, azonnal leugranak a járgányról. Tízből, ha egy jogkövető biciklist láthatunk a Fő utcán.

S. Töttő Rita

Sokakat megdöbbentett bejelentésekor a város rendelete, amely megtiltotta a belvárosban a kerékpározást. A kisgyerekesek azonban fellélegeztek, mert azt gondolták, már nem kell tartani az innen-onnan hirtelen felbukkanó kerékpárosoktól, a futkározni vágyó lurkó végre nyugodtan szabadon engedhető.

Bessenyei Győző egy a tízből: ő ismeri a tiltó szabályt és valóban tolja a biciklit a belvárosban, mikor a munkahelyére tart.

Fotó: a szerző

A nyári tapasztalatok azonban azt mutatják, korántsem ilyen tiszta a helyzet. Nem épp reprezentatív, de mindenképpen figyelemre méltó felméréseink azt mutatják, tízből jó, ha egy biciklis száll le a járművéről a sétálóutcában és tolja azt, úgy, ahogyan kell. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki száguldozik ész nélkül, de feszült helyzetek így is kialakulnak, hiszen nem minden „kétlábon" sétáló tud és akar vigyázni magára a Fő utcai korzózás közben. Főleg, ha még nem múlt el kettő vagy három éves.

Pedig a rendőrség tapasztalata szerint a kerékpárosok ismerik a városban érvényben lévő új szabályokat. S hogy ezt honnan tudják? – Tapasztalatunk szerint az állampolgárok a rendőri jelenlét észlelése esetén a jogsértő magatartásukat befejezik – mondta el Juhász Károly, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a Fejér Megyei Hírlapnak. Azaz, ha észreveszik a rendőrt, azonnal leugranak a kerékpárról. Tehát a belvárosi forgalmi renddel tisztában vannak, csak az „önkéntes jogkövetés" intézménye még nem mindenkiben alakult ki.

Ennek ellenére közigazgatási bírságot, amely egyébként 30 ezer forint lenne, még nem szabtak ki senki ellen csak azért, mert biciklizett a sétálóutcában.  A biciklis társadalom egyik székesfehérvári képviselője, Szipola Antal, a Vitál Klub Sportegyesület elnöke megkeresésünkre mindehhez hozzátette:

– A kerékpár elsősorban sporteszköz és a szabadidő kellemes eltöltésére szolgál – szögezte le –, így megvan a helye. Közlekedési eszközként akkor igazán működőképes, ha valóban használható kerékpárutak biztosítják a vele való közlekedést a városban. A sétálóutca arra való, hogy ott sétáljanak, a gyerekek szaladgáljanak, nyugodtan el lehessen őket engedni – mondta a sportoló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!