Hírek

2014.07.14. 08:28

Nem történt állatkínzás? - Sovány kutyák, befagyott víz, megszüntetett eljárás

Állatvédők és rendőrök mentettek meg két, megkínzott idős állatot még februárban. A testileg, lelkileg meggyötört boxer és a máltai selyemkutya azóta újra boldog és egészséges életet él. A napokban megdöbbentő ügyészségi határozatot kaptak kézhez az állatvédők.

Buthy Lilla

Ahogy arról korábban beszámoltunk, februárban lakossági bejelentés alapján mentek ki a Fema állatmentői, ahhoz a Palotai úti családi házhoz, ahol vélhetően már senki nem lakott. Csak a két kórosan sovány kutyát találták ott, akik közül az egyik már lábra sem tudott állni a gyengeségtől.

Az egyik kutyának már kilátszottak a bordái, amikor az állatvédők megérkeztek

A Fema a rendőrséghez fordult, hiszen csak karhatalmilag mehetnek be oda, ahol állatkínzás merül fel. A rendőrség a kutyákat helyszíni szemle keretében le is foglalta. Bíró Zsolt feljelentése alapján a rendőrök állatkínzás miatt indítottak büntetőeljárást, és június 25-én adták ki közleményüket, miszerint befejezték a nyomozást. Vádemelést javasoltak a huszonéves „felelős” állattartó ellen.

A Székesfehérvári Járási Ügyészség pár nap leforgása alatt megszüntette az eljárást, azzal az indokkal, hogy a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése. Ez még nem minden, a kutyákat is vissza kellene szolgáltatni a „gazdájának”. A Fema állatvédői panasszal éltek az ügyészség felé.

– Megdöbbentő az ügyészség döntése. Mindössze két tanút hallgattak meg, egy szomszédot, aki nem tudott érdemben nyilatkozni, és a kutyák tulajdonosának az élettársát, aki nyilvánvalóan elfogult vallomást tett. Szerinte a kutyákat megfelelően táplálta és gondozta a gazdájuk - meséli nekünk Bíró Zsolt. Azt vallotta, hogy bár már nem laktak ott, kétnaponta látogatták őket, megetették és megitatták, még vitaminokat is adtak nekik. Januárban ugyan hosszabb időre elutaztak, de hagytak a kutyáknak vizet és ötven kilogramm tápot is. Ez a történet több ponton is sántít – teszi hozzá.

- Az igazságügyi szakértő szerint, a kutyák alultápláltsága közvetlenül veszélyeztette az életüket. A helyszínen befagyott vizet, üres tálakat találtunk. Véleményem szerint a befagyott víz nem számít elérhető és elfogadható folyadékforrásnak. Továbbá a kutya addig táplálkozik, míg étel van előtte, tehát ha ötven kilogramm tápot hagytak volna előttük, akkor abba is belepusztultak volna. A kutyák állapota és tartási körülményei egyértelműen arra utaltak, hogy már az állattartó nagy utazása előtt is kórosan alultápláltak voltak. Természetesen minden létező módon harcolni fogunk a döntés ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!