Hírek

2015.03.01. 15:05

Nem volt hiába az áldozat

Gárdony - Február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján a római katolikus templom előtti téren, a Gulagra hurcolt honfitársaink tiszteletére emelt kopjafánál emlékezett a város.

Tihanyi Tamás

A kopjafánál rendezett megemlékezés során idézték fel a vörös diktatúrák sötét korszakát
Fotó: Gárdonyi önkormányzat

Az eseményen Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója emlékezett.

- A falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében. Dobó István, az egri vár kapitányának szavai ezek. Ezen az emléknapon is, és minden olyan nemzeti ünnepen aktuálisak, amikor fontosnak tartjuk egymásban megerősíteni a hitet: nem volt hiábavaló egyetlen áldozat sem, mert itt vagyunk, él a nemzet, szabad országban, demokráciában neveljük gyermekeinket - mondta a szónok. Felidézte: a kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban. Azóta minden évben sor kerül az emlékünnepségekre, emlékeztetőként és figyelmeztetőként a korszak történéseire, a tanulságok levonására. Cél, hogy az események emberközelbe hozzák a kommunizmus korszakát a mai fiatalok számára és segítsenek megérteni a felnövekvő generációknak, hogy mi történt Magyarországon 1945 és 1989 között.

- A magam korabelieknek nincs személyes tapasztalata a terrorról, a korosztályom diktatúrával kapcsolatos legkorábbi információi, vagy inkább csak ezzel kapcsolatos sejtései a családunk, a rokonaink hallgatásaiban, csendjeiben nyilvánult meg, soha nem manifesztálódott szavakban. Csak nehéz csöndekben, figyelemelterelésben, beszéd közbeni elhallgatásokban. Az erős önfegyelem képessége, a belső tartás mintája az, amit örökül kaptunk tőlük, hiszen a szeretteinknek nehéz és kiúttalan körülményeink között is olyat adunk tovább örökségül, ami erősíti, megvédi, óvja őket - hangsúlyozta Ocsenás Katalin. A megemlékezés után a Nemzedékek Házában Kövesdy Zsuzsanna író, újságíró a hortobágyi kitelepítésekről tartott előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!