Hírek

2017.03.24. 14:24

Nemzetközi konferencia az identitás témakörében Fehérvárcsurgón

Fehérvárcsurgó – Ma kezdődött az a kétnapos nemzetközi konferencia Fehérvárcsurgón, amely az identitás témáját járja körül. A megközelítésmód épp olyan sokféle, mint a különféle országokból érkezők köre.

Szanyi-Nagy Judit

Március 24-én 10.00 órakor Károlyi György gróf hivatalosan is megnyitotta az „Európai identitás(ok), identitások Európában" nemzetközi konferenciát. Az ebédszünetig tartó szekciókban francia és magyar nyelven is hallhattak előadásokat a megjelent érdeklődők, előadók.

A megnyitó előadást Martonyi János Széchenyi-díjas magyar jogtudós, volt külügyminiszter tartotta, aki arra kívánt választ adni, mit értünk identitás alatt; de előadásában arra is kitért, hogy a legnagyobb problémát a nemzeti és az európai identitás közötti egyensúly megtalálása jelenti.

Őt Koller Boglárka egyetemi docens követte. A húszperces előadásban többek között azt a kérdést igyekezett körüljárni, hogy az Európai Unió alapítóatyái hogyan képzelték el akkor az uniót, és hogy az emberek mennyire szkeptikusak az efféle intézményekkel kapcsolatban.

Az első szekció előadói egymásnak is feltettek kérdéseket az identitás meghatározásával, s annak problémáival kapcsolatban Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A szünetet követően Anne Marie Thiesse professzor olyan, Magyarországot is érintő kulturális programokat, szervezeteket mutatott be, melyek nagymértékben befolyásolhatják az identitást: ezek például – a főként iskolások számára ismert – Erasmus és Erasmus+ programok, vagy az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyerő városok, így magyar vonatkozásban Pécs.

Az első szekciók utolsó előadója Göncz Borbála volt, aki egy kérdőíves kutatáson keresztül igyekezett bemutatni azt, hogy a nemzeti identitás és az európai identitás hogyan jelenik meg a magyar politikai elit és a közvélemény körében.

A konferencia a mai és a holnapi napon is tart még, a mai napról egy rövid összefoglalót a szombati Fejér Megyei Hírlapban olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!