Hírek

2014.03.30. 10:25

Nemzetközi óvodaközpont lesz Martonvásáron

Martonvásár - Együttműködési megállapodást köt a Brunszvik Teréz Óvoda és az Apor Vilmos Katolikus Főiskola egy nemzetközi óvodaközpont megalapozására.

Zsohár Melinda

Gucsek István, Fülöpné Erdő Mária, Pázmány Ágnes és Stefkovits Ferencné  (Fotó: BBK)

Óvodás korban már megmutatkoznak az átlagostól eltérő képességek, a jószemű óvodapedagógus ezt észreveszi. Amilyen fontos a hátrányos helyzetű vagy sajátos nevelési igényű gyermekek felzárkóztatása, támogatása, legalább olyan fontos a kibontakozó tehetségek felkarolása, fejlesztése.

A martonvásári Brunszvik Teréz-napon erről tartott konferenciát a két intézmény a járás óvónőinek részvételével. Gucsek István alpolgármester és Gózonyné Szekeres Ildikó járási tankerületi igazgató jó hírrel köszöntötték a vendégeket: a műemlék óvoda épületében nyílik meg a Közép-Európában egyedülálló óvodamúzeum. Az óvodai rekvizitumokat Harcsa Tiborné ajándékozta a városnak.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Brunszvik Óvoda szakmai együttműködéséről tavaly határoztak az érintettek, azóta a helyi óvodát bővítették. Országos szinten is örvendetesen nő a kisváros gyermeklétszáma, az óvodapedagógusi munka magas színvonalú. A főiskolai hallgatók, illetve külföldi szakemberek látogatását várják a közeljövőben Martonvásárra, a nemzetközi kitekintésben is elismert magyar óvodapedagógiai munka és szemlélet terjesztésére.

Izgalmas előadások hangzottak el a kiskorban végzendő értékorientált óvodai nevelésről, a legújabb szociológiai és pszichológiai kutatások tükrében. Stefkovics Ferencné óvodavezető bemutatta a Brunszvik Óvodát, Harcsa Tiborné Hornyák Katalin az Angyalkert óvodahistóriáról tartott történelemórát . A főiskola részéről Fülöpné Erdő Mária rektor, a martonvásári illetőségű Pázmány Ágnes adjunktus és Zóka Katalin tanár beszéltek az értékorientációról, a tehetséggondozásról, s a nyelvi tehetség kibontakoztatásáról. Erdő Mária a keresztény szemlélet 21. századi szerepéről, hatásairól szólt az intézményes pedagógiai munka kapcsán.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!