Hírek

2014.09.19. 22:15

Névadó az iskolában - Méltó kíván lenni az intézmény Bory Jenőhöz

Székesfehérvár - Bory Jenő nevét vette fel szeptember elsejével a Tolnai úti általános iskola. A névadót most tartották.

B. Kiss László

Bory Jenő legendásan sokoldalú alakja Székesfehérvár történetének. Az Öreghegyen, évtizedeken át épített vára száz csodát rejt, de ő tervezte a Jézus szíve templomot is, melynek már akkor vasbetonból készült a kupolája. Építész volt, szobrász, festő és a hitvesi hűség mintaképe. Az ő nevét vette fel a Tolnai úti általános iskola.

A névadó alkalmával tartott ünnepségen fölléptek az iskola tanulói, sőt a tanárok alkotta énekkar is. A felvételen az intézmény dalos kedvű, táncos lábú kisdiákjai láthatók a szoborral. Fotó: Koppán Viktor

A névválasztás nem véletlen: az intézményben húsz éve zajlik emelt szintű rajz és vizuális oktatás. Az iskola legtehetségesebb diákjai ráadásul évi rendszerességgel állítják ki rajzaikat a Bory-várban. A pénteken tartott névadó ünnepségen jelen volt Bory Jenő több leszármazottja is, Cser-Palkovics András polgármester üzenetét Dienesné Fluck Györgyi tanácsnok tolmácsolta. A leszármazottak az iskolát megajándékozták Bory Jenő egy saját magáról mintázott mellszobrának másolatával. Az aulában elhelyezett alkotást is a névadó ünnepség alkalmával leplezte le Magony Imre, a fehérvári köztéri szobrok jó ismerője, valamint Palkovics Dániel, Bory Jenő ükunokája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!