Hírek

2017.02.08. 21:45

Nincs belvíz helyzet a megyében

Székesfehérvár - Nincs belvíz helyzet, nem kellett belvízvédelmi készültséget elrendelni a megyében, de a mélyebben fekvő területeken kisebb-nagyobb vízfoltok kialakultak - tudtuk meg a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől.

Dávid Erzsébet

Klasszikus belvízről nincs szó, a rossz vízelvezetésű, vagy mélyebben fekvő földeken azért vannak vízfoltok, mert a 10-15 centiméter mélyen átfagyott talaj még nem engedett fel, és a fagyott szakasz elzárja a víz útját a mélyebb rétegek felé. Pedig szükség lenne minden csepp vízre, az alsó rétegekben ugyanis száraz a föld - mondta el Csonki István. Hozzátette: ha egy-egy szakaszon hosszabb ideig megmarad a vízborítás nagy valószínűséggel károsodnak alatta az ősszel elvetett növények.

A szakember tájékoztatása szerint abban, hogy az olvadó hólé és a csapadék nem okozott gondot a megyében, a vizek befogásával sokat segítettek a tározók. A hólé és a csapadék 300 centiméteresre növelte a fehérvárcsurgói tározó vízállását, s a napokban megkezdték a leeresztést. Késleltetve végzik, megakadályozva, hogy egyszerre zúduljon be egy nagyobb, belvizet okozó víztömeg a Nádor csatornába.

Gánton legutóbb egy villámárvíz okozott kisebb veszélyt, amit időben sikerült felszámolni
Fotó: Farkas-Bozsik Gábor

A pátkai és a zámolyi tározókban is sikerült jelentős mennyiségű vizet gyűjteni, ami egy esetleges aszály idején nagyon hasznos lesz majd a Velencei-tó feltöltésénél.

Ha belvizet nem is, de hirtelen árvizet okozott a múlt héten kezdődött olvadás és az azt követő csapadék. Gánton - mint arról lapunk is beszámolt - három utcát öntött el a lezúduló víz. A helyiek a katasztrófavédelem, a tűzoltók és a vízügyi szakemberek segítségével szerencsére, 3-4 óra alatt úrrá lettek a helyzeten, de minden eshetőségre készen folyamatos figyelőszolgálatot állítottak fel, hogy azonnal meg tudják tenni a szükséges lépéseket újabb áradat esetén.

Azt, hogy a lezúduló víztől megduzzadt váli Szent László patak nem okozott komoly problémát a halastavaknál, gyors zsilipkezeléssel oldották meg.

Kisebb és nagyobb jégtáblákból áll a Rába felszíne Rábahídvégnél. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közölte: kisebb árhullám indult el a Rábán, az ár felszakította, maga előtt tolta a folyó kanyarulataiban lévő álló jeget, ezért alakultak ki jégtorlaszok Csákánydoroszló és Rábahídvég mellett, szinte a folyó teljes keresztmetszetét kitöltve. Másodfokú jeges árvíz elleni védekezési készültség érvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!