Hírek

2013.07.17. 22:00

Nincs ebben semmi titok

Nem mindennapi látványban lehet része annak, aki a héten Mórra látogat.

B. Kiss László

A vasárnapig tartó rendezvény második napján, kedden este látogattunk el a helyszínre. A régi községháza – a mai járási hivatal – felől közelítettük meg a közelmúltban irigylésre méltóan felújított parkot, és a szélén máris egy óriási halom homokba botlottunk. Monostori Ferenc Tinnyéről érkezett, és a most zajló móri akció, a Művészek az utcán keretében egy grandiózus homokszobrot készít.

 

Nagy Edit és egyik űrbéli, mégis nőcis figurája (Fotók: B. Kiss László)

Ottjártunkkor még csak a kompozíció azon része volt kész, melyhez a modellt egy játékbaba feje szolgáltatta. A munkának nem egy nézője akadt: Piller Alexandra és a vele levő 11 éves kislány, Nagy Nikoletta is elragadtatva nyilatkozott a félig kész alkotásról, Tovább sétálva, nagyjából a rendőrséggel egy vonalban a dunaújvárosi Rohonczi István dolgozott. Egy hat méteres fémalkotmányt hegeszt. Csak ezért ilyen „kicsit”, mert magasabbra nem futja az időből – tudtuk meg tőle.

A szomszédságban – ugyancsak védőálarcban – a móri Korompai Péter munkálkodott. A keramikus ezúttal bádoglemezekre éget különböző, meghökkentő feliratokat, a kész lemezeket pedig a parkot keresztül szelő, keskeny és sekély vízfolyás kikövezett aljára helyezi, így késztetve megállásra a járókelőket.

A két járókelő, Piller Alexandra és vele levő kislány, Nagy Nikoletta egyaránt el volt ragadtatva Monostori Ferenc homokszobrától



A fiatal móri Nagy Edittet Pap Éva társaságában találjuk. Utóbbi akkor még nem kezdett neki a nyilvános alkotásnak, Edit azonban már három, méter magas figurát is összeállított kávészacskót alufólia darabjaiból. Űrbéliek és mégis nőcisek egyben – adott frappáns jellemzést róluk a kolléganő. Az elkészült bábokat készítőjük egy fa törzsére kötötte fel, de hangsúlyozta, azok bármikor, áthelyezhetők...

A balinkai Láposi Gabriellával nem találkoztam, a munkáját, egy fadarabokból összerótt boltívet azonban láttam. Az isaszegi Varga Melinda egy fa alatt ült egy kis méretű, felhajtott fedelű, zöld bőrönd társaságában. Amikor megtudtam tőle, hogy „fűrajzot” készít, elröstelltem magam: előtte ugyanis figyelmetlenül végiggyalogoltam a művön.

 

Varga Melinda „fűrajzot” készít sajátos technikával


Sebaj, mondta. Amit ugyanis ő készít a köztéren, bombabiztos, az alkotásnak meg se kottyan ha végiggyalogolnak rajta. Nem úgy, mint némely más munkának: Erőss Ildikó ládaépítményéről ő parancsolt le bizonyos Sanyikát, amikor a fiú felmászott rá – mesélte Melinda.

 


Elfogyott a gyümölcsösrekesz,így Erőss Ildikó már kedd estére befejezte a ládákból emelt, érdekes építményt 


Az említett kolléganő, a vértesboglári Erőss Ildikó azonban más véleményen van: a tágas térre szerinte méretes alkotás dukál, miként azt vele beszélgetve elmondta. Alkotását több tucat, a Vitamór által kölcsönzött gyümölcsös ládából készítette el, a mű pedig, amely már további rekeszek híján kedden este készen volt, arra utal, hogy a park valamikor vásártér volt...

 

Rohonczi István – Roho – hat méteres alkotást hegeszt fémből


Az egykori vásártérre kíván emlékeztetni Mosberger Róbert, ottjártunkkor még csak tervezett munkája is. A száz, , szalmával megtöltendő terményzsákból majd egy különös objektumot emel – mesélte a móri művész. Az építményt a péntek esti koncert idejére aztán szétszedik: a zsákokra ülnek ugyanis a nézők...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!