Hírek

2016.06.24. 13:54

Norris „civilben” macskákat üldöz, rendőrként bűnözőket

A Szolgálatban négy lábon díjat idén a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, Bűnügyi Igazgatóság, Bűnügyi-Technikai és Helyszínelő Osztály bűnügyi kutyavezetőjével, Szinyéri Béla rendőr törzsőrmesterrel szolgálatot teljesítő Norris nyomkövető szolgálati kutya kapta meg. Szinyéri Béla és Norris, a hatéves ordas német juhász rendőrkutya sorsa 2013 júniusában fonódott össze. Az első naptól fogva nagyon jó a kapcsolatuk.

Buthy Lilla

- Emlékszem, ő volt a legpörgősebb, legugatósabb kutya akkor a Dunakeszi Oktatási Központban. Meg is lepődtem, hogy pont ezt a vérmes kutyát szánják nekem. Adtak egy nyakörvet és egy pórázt, hogy menjek be hozzá, de nem volt semmi gond. Norris rögtön felugrott rám, egyből haverok lettünk. Nem tudunk már meglenni egymás nélkül, teljes körű kis családtagunk lett – mondta a kitüntetett kutyus gazdája, majd hozzátette: - A nemrég született kisfiamat is azonnal elfogadta. Amikor először bemutattam őket egymásnak, megszagolta és nyalogatni kezdte a kisfiam kezét, aztán hanyatt is vágta magát, és várta, hogy simogassa – mesélte nevetve a törzsőrmester, akinek egyébként van egy másik kutyája is, hívónevén Sam a kétéves kábítószer-kereső belga juhász. Norris „civilben” tehát egy teljesen hétköznapi, dögönyözésre vágyó gyerek és családbarát kutyus, aki imád labdázni és van egy óriási szenvedélye: szereti megkergetni a cicákat. Persze, ha dolgozni kell, az más. Akkor hidegen hagyják őket a nyávogók: póráz nélkül is azonnal vissza tudja hívni a gazdája. Norris békés eb, nem az a rohanós típus.

- Ha helyszínre megyünk, mindig nagyon várja a munkát, izgatottan ugrik be a kocsiba. Nagyon kitartó, fegyelmezett, türelmes és nyugodt tempójú kutya. Amíg érzi a szagot, addig csak a feladatra koncentrál. Utána persze már abszolút belefér nála a játék, nagyon át tud menni bohóckodó, édes kiskutyába – nevet fel újra Szinyéri Béla.

- Az első közös évünkben két rablásra is hívtak minket. Az egyik Dunaújvárosban volt, amikor este egy idős asszonyt raboltak ki. Egészen az elkövető lakása ajtajáig vezetett Norris. Székesfehérváron egyszer egy idős asszony kezéből kitépték a táskáját és az elkövető elszaladt, csak egy lábnyomot hagyott maga után. Norris megtalálta a pénztárcát, szagot fogott. Bement egy étterembe, tett egy kört, majd kivitt a parkolóba. Kiderült, az elkövető a pénztárcából kivett pénzből ételt rendelt magának, majd taxit hívott. A lakásán fogták el a nyomozók nem sokkal később – válaszolt a büszke gazdi, amikor az emlékezetes felderítésekről kérdeztem: több mint kétszáz helyszínen voltak együtt, ebből közel 90 eredményes nyomkövetéssel segítette Norris a bűnügyi munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!