Hírek

2017.07.28. 19:05

Növények a tercián és kicsit azon kívül - Mit tehetünk a saját udvarunkba, mit a ház előtti részre?

Ha úgy tartja kedvünk, bármilyen fát, virágot ültethetünk a saját családi házunk udvarába? És a ház elé, akár az árokparthoz? Mi a helyzet a társasházak, sorházak közös területeivel?

Szanyi-Nagy Judit

Szerencsére a magáningatlanon ültetett növények kapcsán nincsen érvényben semmiféle szabályozás, mindenesetre a fajtaválaszték miatt érdemes szakember segítségét kérni - ajánlja Csete Gábor természetvédelmi felelős.

- Személy szerint azt javaslom, igyekezzünk az őshonos fajokat, illetve az azokból nemesített fajtákat alkalmazni, a tájképi jelleg miatt. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy minden növénynek más az igénye, és ezt nagyban befolyásolja a terület fekvése, mikroklímája, talajszerkezete és összetétele is, a növényvédelmi problémákról nem is beszélve - mondja a szakértő.Ez a szakértői vélemény és az odafigyelés azért sem mellékes, mert ha egy esetlegesen megunt, teljesen tájidegen faj, sőt, adott esetben agresszív növény kerül a természetes flórába, az akár ökológiai katasztrófához is vezethet.

- Az új növény átveheti az uralkodó faj szerepét, hibridizálódik, és teljesen tönkreteheti az ottani életközösségeket. Megfelelő fenntartás hiányában ez a kerten belül is igaz lehet - magyarázza Csete Gábor, majd hozzáteszi: - Az ültetési időszak a fás szárúak tekintetében mindenképpen a vegetáción kívüli időszak, azaz a nyugalmi állapot. Így az ültetéshez október közepe, március vége a legoptimálisabb periódus.

Minden területnek megvan a maga felelőse: ha növényt ültet, gondozza is azt Fotó: FMH-Archív

Azonban, ha fás szárú növényt szeretnénk kivágni (akár a saját családi házunk udvarából), ahhoz - a székesfehérvári helyi rendelet szerint - fakivágási engedély iránti kérelmet kell benyújtani a jegyzőhöz, a tervezett kivágás előtt legalább hatvan nappal. A kivágott fás szárú növényt a tulajdonos szakszerűen (fél éven belül, fatelepítési időszakban) köteles pótolni.A közterületi, tehát például a ház előtti részen, árokparton történő telepítések során minden esetben szükséges szak-felügyeletet, illetve szaktanácsot kérni a Városgondnokság szakfelelőseitől - emeli ki a természetvédelmi felelős.A társasházak, sorházak esetében általában a ház lakóinak feladata a rendbentartás, növénytelepítés.

- Itt a tulajdonviszonyok és a helyrajzi szám határozza meg a telekhatárokat és a fenntartást is - mondja Csete Gábor, aki kiemeli: itt sem árt kikérni szak-értő segítségét, illetve, ha már az ültetésig eljutottunk, később is nagy figyelemmel gondozzuk a növényt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!