Hírek

2015.07.07. 18:28

Nyári ételmérgezések - Nagy a kockázat, a baktériumoknak kedvez a meleg

Az ÁNTSZ szerda éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el. A kánikulában fokozottabban kell figyelnünk az ételeinkre, a konyhai higiéniára is. A romlott ételek a fertőzések melegágyai lehetnek.

Buthy Lilla

A szobahőmérsékleten tárolt élelmiszerek az ilyen kánikulában hamarabb megromlanak. A nyári ellenség, az ételmérgezés leggyakoribb tünetei a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz. Konyhánkban az alapvető szabályok betartásával megelőzhetőek az ilyen megbetegedések. A közétkeztetéssel foglalkozó vállalkozásokat a hatóságok ellenőrzik. A szakértők szerint mindent fogyasszunk frissen, a maradékot azonnal tegyük a hűtőbe, utána újra forraljuk vagy süssük át.

Embernek, állatnak egyaránt kell a hűsítő víz. A kutak vizét rendszeresen ellenőrzik, azokkal semmi gond nincs
Fotó: Koppán Viktor

Müller Cecília, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, Fejér megyei tisztifőorvos elmondta:

– Ételfertőzést és ételmérgezést sokféle kórokozó okozhat. Előbbi főként bakteriális eredetű, ilyen például a szalmonellózis fertőzés. Röviddel a fertőzött étel elfogyasztása után, de legkésőbb 72 óra múlva jelentkeznek a tünetek. Mostanában kevesebb a szalmonellózis, inkább a campylobacter fertőzés fordul elő, de nem ritka a vírusos eredetű élelmiszerfertőzés sem, ahol a rota vagy a calici vírus a „főbűnös”. Gyermekeknél a gyomor-bélhurut leggyakoribb kórokozója a rotavírus. Ételmérgezésről akkor beszélünk, amikor egy kórokozó valamilyen méreganyagot termel: gyors lefolyású, az étel elfogyasztása után nagyon rövid idő múlva jelentkeznek a tünetek.

– Az étel, akár egy táptalajnak is felfogható, kedvez a miliő a baktériumok szaporodásának. Éppen ezért a legfontosabb, hogy frissen készítsük és azonnal fogyasszuk el a meleg ételeket – magyarázza a megyei tisztifőorvos, majd hozzáteszi:

– A hidegen fogyasztott ételeket, krémeket, habokat, mint például a madártej, jól meg kell főzni, és azonnal hűtőbe kell tenni. De ha lehet, akkor a nagy kánikulában együnk inkább friss zöldséget, gyümölcsöt, az kevésbé kockázatos. A nyersanyagokat mindig meg kell mosni, és az sem mindegy, hogy helyezzük el őket a hűtőnkben. A szakosított tárolás szerint a legfelső polcon foglal helyet azaz ételféleség, amit hőkezelés nélkül, közvetlenül fogyasztunk, ilyenek a felvágottak, sajtok. Lefelé haladva jöhetnek a tejtermékek, legalulra pedig a zöldséget rakjuk. Utóbbit is be kell tenni a hűtőbe, hiszen veszít a minőségéből, rohad és fonnyad, ha hőhatásnak van kitéve.

A szakértő szerint, ha egy-két órán át a hűtőben tároljuk a húsokat, abból még nem lehet baj, de ha nem használjuk fel rövid időn belül, akkor tegyük rögtön a fagyasztóba! Hűtőszekrényben vagy mikróban ajánlatos kiolvasztani a húsokat, ha meleg vízben áztatva, vagy szobahőmérsékleten, a konyhapulton hagyjuk, akkor már elindulhat a baktériumok szaporodása.

Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály vezetője, a megyei főállatorvos elmondta, a nyári időszakban kiemelten ellenőrzik az ifjúsági és gyermektáborokat, az idegenforgalmilag frekventált helyek, strandok, a nagy tömegeket megmozgató rendezvények és fesztiválok vendéglátó helyiségeit: a büféket, falatozókat, cukrászdákat és éttermeket.

– A Velencei-tó kiemelt turisztikai hely Fejér megyében, több városnak, önkormányzatnak és vállalkozásnak van tábora, ahol meleg ételeket főznek és szervíroznak. Kollégáim ezekben a pillanatokban is folyamatosan ellenőriznek, most is kint vannak a strandokon. Eddig kirívó szabálytalanságokkal nem találkoztak – mondta.

Ilyenkor ellenőrzés szempontjából kiemelt termékeknek számítanak a fagylaltok, sütemények, hamburgerek, gyrosok, melyek nagyon népszerűek a strandokon. De ellenőrzik a zöldségeket, gyümölcsöket is. A szakemberek odafigyelnek a büfékocsikra is, hiszen egyre gyakoribb a streetfood, az utcai élelmiszerárusítás is, ami persze. engedélyhez kötött.

– A büfékocsikban nincs vezetékes víz, csak tartályban, de ivóvíz minőségű vízzel kell mosogatni és kezet mosni, ezt is vizsgáljuk. Ahogy a fűszerezett, pácolt, előkészített grill húsokat is – tette hozzá Sziebert Gergely. Azt is kiemelte, hogy alapvető fontosságú a konyhák higiéniai körülményei, és az alapanyagok eredetére is nagy hangsúlyt fektetnek. Ha a nyomonkövethetőséget nem tudja az élelmiszerforgalmazó igazolni, akkor termékét kockázatos élelmiszernek nyilvánítják, és megsemmisítik. A főosztály többféle szankcióval élhet, ha szabálytalanságot tapasztal: a legenyhébb fokozat a figyelmeztetés, de bírságot is kiszabhat, ami az ügy súlyosságától függően akár többmilliós is lehet. De tevékenységet is korlátozhatnak, vagy be is zárathatják az érintett vendéglátóhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!