Hírek

2017.06.01. 16:00

Nyári szünet táborokkal: szülői logisztika kérdése

Közel 11 hétnyi felügyeletről kell gondoskodniuk a szülőknek a hamarosan kezdődő nyári szünetben.

S. Töttő Rita

A több gyermekes családokban és ott, ahol a nagyszülő nem tud aktívan részt vállalni a mindennapokban, ez különösen nehéz. Egy többgyermekes anyukát kérdeztünk arról, ő hogyan oldja meg. S közben körbenéztünk tábor fronton is.

Sok ezer gyermek számára jön el a tavaszi szünet június 16-án, a nyári szünet első napján. Hogy ez a nap ráadásul péntekre esik, hab a tortán - ám feltehetően leginkább csak a gyerekeknek, akiknek elhelyezéséről e pillanattól kezdve kell gondoskodniuk a javarészt egész nyáron át dolgozó szülőknek.

A közel 11 hetes nyári vakáció felhőtlen öröme sok szülő számára jelent ugyanis manapság olyan logisztikai bravúrokat, amelyek megoldása már hetekkel korábban elkezdődött.

Ahol nincs otthon egész nyáron egy szülő, nincs kéznél mindig vagy egyáltalán nagyszülő, ott az egyetlen kivitelezhető megoldás a táboroztatás - főleg, ha a szülők nem szeretnék a gyereket ellenőrizetlenül, a mobil, a számítógép és a televízió Bermudaháromszögébe lökni egy teljes nyárra.

Ezen a téren gazdag kínálatra lelhet a szülő, ám ahol több gyerekről kell gondoskodni, mint például a kálozi Böjti Istvánné Tatai Zsuzsannának, ott bizony jól meg kell gondolni, milyen büdzséből és hová menjen a gyermek.

Találtunk Fejér megyében és Székesfehérváron több jó tábort is: digitálisat 12.500-ért, múzeumosat, kreatív művházasat, valamint alkotót és olvasótáborosat 18 ezerért, önismereti tábort 22 ezerért, egyhetes angol tábort 23 ezerért, jógásat és vadász-erdészfélét 25 ezerért, programozósat közel 30 ezerért, valamint főzőset 33 ezerért. Sokféle gyerekre szabták a lehetőségeket a környékbeli szervezők

- Szerintem nagyon hosszú a két és fél hónap. Nálunk egyrészt a nagymamák dolgoznak, egy-egy hetet tudnak bevállalni. Én és a férjem is maximum két hétre tudunk szabadságra menni, de hát akkor azért csak elmegyünk nyaralni együtt valahová

- kezdi a háromgyermekes anyuka, akinek a többi hetet valahogyan „meg kell oldani". - Azt nem szeretném, hogy otthon üljenek és a telefont nyomkodják, így hát maradnak a táborok...

Zsuzsanna alaposan körülnézett ezen a téren, és azt tapasztalta, hogy a tinédzsereknek már nem sok lehetőséget kínálnak a nyári szünetre. - A lányom 13-14 éves, alig találtam számára valamit. A fiam pedig nem nagyon akar nélküle menni, „nem megyek egyedül" címszóval. Így maradtak a köztes megoldások: egy állatos és egy velencei tábor. No meg a honvédségi, hiszen mi a férjemmel a honvédség kötelékébe tartozunk.

Ez utóbbi egyébként, ami a Bregyóban lesz, nagyon izgalmasnak ígérkezik, árulja el Zsuzsanna: lesz tereptan, túlélési ismeretek, paintball, lövészet, élményrepülés, kirándulás, városnézés és még egy éjszakai gyakorlatozás is. Az ottalvós tábor napi 1600 forintba kerül, ami Zsuzsanna szerint az egyik legolcsóbb az idei kínálatban. - Itt a nagylányom komolyabban kipróbálhatja magát, ugyanis a rendvédelmi középiskolába készül - teszi hozzá az anyuka, ahogy azt is: - Sajnos nehéz jó és olcsó tábort találni manapság. Mindenhol azt mondják, „csak" 20 ezer forint egy hét. Ami azt jelenti, hogy ha ketten vannak, és egy hónapról lenne szó, az 160 ezer forint. És akkor még nem adtunk zsebpénzt... - Zsuzsa így is több mint 100 ezer forintot költ ezen a nyáron táborokra, de mint mondja, ez a körülményekhez képest alacsony árú megoldás. Testvérkedvezményekkel, szemfüles kereséssel sikerült ezt a büdzsét kihozniuk, úgy, hogy a gyerekek felügyelete is jó kezekben lesz. A legkisebbről azonban még nem szóltunk: Zsuzsanna kisfia bölcsődés, ő bizony csak abban a három hétben nem megy, amíg bezár az intézmény. Az óvodák, bölcsődék ugyanis néhol összevontan, de pár hét kivételével működnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!